搜索

手竿的問題

pippenfan 發表於 22/5/2009 00:21:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
小弟玩開前打,想學埋玩手竿,想問下國貨手竿有咩好野呢?因為見到D國貨手竿都係$200有找
而手竿釣組應該係點呢?
是否一定要加果幾粒波波做浮標呢?
wwl 發表於 22/5/2009 00:46:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟玩開前打,想學埋玩手竿,想問下國貨手竿有咩好野呢?因為見到D國貨手竿都係$200有找
而手竿釣組應該係點呢?
pippenfan 發表於 2009-5-22 00:21
偉哥國貨手竿有咩好(平、平同平)如要知什麽祖國竿好、我都唔知?睇吓有無其他師兄可幫忙、個人覺得買一支好D有排用!釣組?我就一條絲直出一個鈎‧鈎頂數寸加一小夾鉛‧那樣就○k!手竿21尺最好、水漲水退都合用‧祖國竿有D有24尺27尺好似仲有29尺不過非常非常重,
 樓主| pippenfan 發表於 22/5/2009 00:52:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
龍哥唔用浮波仔嫁?
唔用咪好似前打手法或者落入手法咁釣....
catiii05 發表於 22/5/2009 17:58:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
而手竿釣組應該係點呢?
pippenfan 發表於 22/5/2009 00:21

國產手竿真係平…呢個真係賣點

其實好手竿最重要係節數越少越好…只要你唔怕收埋係好長就得喇…呢個就係點解同樣18呎我竿…一支竿尾就吋多D支徑(節數少)…一支就粗過地拖棍(節數多)…而且因接位多…開出係平衡極唔好…會有重身墜頭感

另外…手竿多作直感釣…絲直出+鉛+鉤
用上小浮標/波多作固定釣棚釣…就係咁多喇
遊客 發表於 22/5/2009 19:14:44 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞

3# pippenfan

手竿釣組有分直感同用浮標,但師兄既然都已經玩緊前打,點解仲會玩番轉頭用手竿呢?

係海釣來講,未有絞時的人都係用手竿釣,但難起大魚。然後到發明絞之後,情況有改善因為有得收放線博魚。只見早年的釣魚人,都係用「手竿直感釣法」掃泊的所謂港式前打,直至有得配絞的前打竿引進後,佢地亦樂於採用。

魚竿其實只係一種工具,日式的前打又好,港式的手竿直感釣法掃泊又好,其實都係差不多的釣組,類似的手法。以輕量釣組,只有魚絲魚鉤細鉛,拖引生餌邊走邊釣引魚上鉤。

所以如果師兄純粹想玩「手竿浮標釣法」而去買手竿,我覺得無乜謂。只要直接係前打竿上駁上手竿的浮標釣組即可。有甚麼分別呢?

如果係為左追求手竿比前打竿軟,有更刺激的手感,那又唔同講法。
wwl 發表於 22/5/2009 22:17:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
龍哥唔用浮波仔嫁?
唔用咪好似前打手法或者落入手法咁釣....
pippenfan 發表於 2009-5-22 00:52
偉兄叫我龍仔啦!我用手竿不用浮波的釣泥鯭除外、好似前打手法類同、但手竿對魚絲長度有限制性'前打竿就沒這問題‧但个人覺得手竿同前打有別‧前打最理想是直駁‧無論多深也可應付‧手竿不能‧如釣人工駁一竿內都是十多二十尺、手竿非常合用、並可用較粗的魚絲、如在晚間作釣我都用上5一6号絲直出‧因我對象魚是紅鮋‧石斑之類的底物‧有必要時可能會用更粗‧而前打竿就好小用到那麽粗絲‧如中紅鮋,石斑過石好易被K○
遊客 發表於 23/5/2009 13:30:05 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
hi,龍兄,其實都係釣具級數問題,唔可以話某一種釣法,起唔到大魚既。

好似手竿,有分好多級數、對像魚。八工竿、鱒竿、溪竿、鯽竿、鯉竿........

就以八工竿,鱒魚竿,好多都只係設計來用到 0.6, 0.8 號絲。釣老泥可以好好玩,但中條斤頭魚可以話斷硬。

打怪獸,用到粗絲,相信都係用到極硬調鯉竿。但相反用來釣魚仔,又會好無釣味,硬邦邦,又粗,一fit 就fit 左上來。

就好似前打竿,都有分調性,由最軟 MF 至到 HHHF 都有。之前仲出過支,專門用來打石鯛的前打竿添,打石鯛,你話有幾硬?
llik 發表於 23/5/2009 19:29:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
明白了
wwl 發表於 23/5/2009 22:41:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
hi,龍兄,其實都係釣具級數問題,唔可以話某一種釣法,起唔到大魚既。

好似手竿,有分好多級數、對像魚。八工竿、鱒竿、溪竿、鯽竿、鯉竿........

就以八工竿,鱒魚竿,好多都只係設計來用到 0.6, 0.8 號絲。釣老 ...
遊客 發表於 2009-5-23 13:30
遊客師兄你好其實我都認同師兄見解、手竿有很多調性同級數‧對調性每个人之需求都不一樣、前打竿亦是一樣我亦有留意師兄多編留言都非常精彩‧令小弟都有所得着‧其實到現在也未知偉師兄想用手竿之對象魚是什麼?
 樓主| pippenfan 發表於 23/5/2009 23:49:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實我家附近直博位比較少,而磯石位就多,所以先諗下用手竿作釣會唔會方便d
再加上手竿唔洗用攪,長時間渣住都唔覺太累
而我對象魚係黑立為主
如果誤中大物,明知上唔到條魚,又可以點樣保住枝竿呢?