搜索

壓尾又試油~!

德川 發表於 10/6/2009 04:26:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
早排用左個壓尾試下 d 油做下花紋 ; 今日 post 上0黎比大家睇睇~!
橙底 ,好似紅色 ,其實係橙色0黎 ! 之後黑同白 !
壓尾試油 009.jpg 壓尾試油 010.jpg 壓尾試油 011.jpg 壓尾試油 013.jpg

評分

參與人數 3金幣 +350 收起 理由
manlilo2000 + 100 果然靚樣!!
歐穎海 + 100 原創內容!!
TEN69 + 150 原創內容!!

查看全部評分

釣魚阿叔 發表於 10/6/2009 07:27:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好好手工同心機,請問有沒有製作過程?
歐穎海 發表於 10/6/2009 21:30:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
嘩!!  使唔使咁靚仔呀!!
 樓主| 德川 發表於 10/6/2009 23:14:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
2# 釣魚阿叔
真係 sorry ar~~!
因為掛住試下 d 顏色配搭同做紋0既效果 ;所以冇影底個程序 !
如下次再試 ,一定post 埋個過程比大家知~!
thx~~!
另外多謝 Ten 69 版大送比我0既線 ; 等我用時再 post 出黎比大家睇 ~!
TEN69 發表於 11/6/2009 00:19:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
2# 釣魚阿叔  
真係 sorry ar~~!
因為掛住試下 d 顏色配搭同做紋0既效果 ;所以冇影底個程序 !
如下次再試 ,一定post 埋個過程比大家知~!
thx~~!
另外多謝 Ten 69 版大送比我0既線 ; 等我用時再 post 出黎比大家睇 ~ ...
德川 發表於 2009-6-10 23:14

您都送左個尾托俾我唔好咁客氣!
 樓主| 德川 發表於 11/6/2009 01:08:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
您都送左個尾托俾我唔好咁客氣!
TEN69 發表於 2009-6-11 00:19

當日會面 ;能親見 版大0既精湛手工,
真係獲益良多 ar~!{:48_3000:}
manlilo2000 發表於 11/6/2009 10:10:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
德川兄
個壓尾好靚.
講解下点做可以嗎?
 樓主| 德川 發表於 15/6/2009 23:56:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
德川兄
個壓尾好靚.
講解下点做可以嗎?
manlilo2000 發表於 2009-6-11 10:10

C 兄想問個壓尾 定 係 d 油點做??
如果係 d 油 ~~
我係先將橙色0既油做底 , 等第 2 日乾透 ; 再開 厚脂漆 ,但厚脂漆開左後唔好即刻油上 ,
要等約 40幾 mins 等 d 厚脂漆 ( 杰杰地 )時再用唔要0既水彩筆 ,整到 d 筆毛岩岩殘殘 ;
( 早前有一本釣魚雜誌有教點做同埋 d 工具點用  )
之後再用0個支筆拈 d 厚脂漆印下印下上去個表面到 ,做成厚薄不均0既效果同紋理~!
但我呢個紋理係印完之後再用一 d 木棒 ,約1-2 mm 粗 ,直拖一 d 垂直坑紋 ;之彼再等第 2 日 d 厚脂漆乾左 , 再上黑色油 ,
又等 d 黑油乾再上白色 ,又等佢乾 ;總數 4 層油 ,之後再用 d 1000 -1500 號0既水磨沙紙磨 d 紋理同效果出黎~!
最後磨到 d 紋理自己認為 ok ,就再上厚脂漆保護~!
咁就完成 ~!
其實整呢個壓尾就係想試下 d 顏色配搭同紋理0既效果 ~!
又比我想像中好 wor~!

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
TEN69 + 200 無私分享!

查看全部評分

ray1881 發表於 17/6/2009 00:25:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
張相無咁靚,實物仲靚多好多.
TEN69 發表於 17/6/2009 00:53:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
C 兄想問個壓尾 定 係 d 油點做??
如果係 d 油 ~~
我係先將橙色0既油做底 , 等第 2 日乾透 ; 再開 厚脂漆 ,但厚脂漆開左後唔好即刻油上 ,
要等約 40幾 mins 等 d 厚脂漆 ( 杰杰地 )時再用唔要0既水彩筆 ,整到 d 筆 ...
德川 發表於 2009-6-15 23:56

跟住本書整都有咁既功力真係唔講得笑!