搜索

[釣行] 逐步升級

arcticwind 發表於 10/6/2009 17:34:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<
今日完本想一早入機場拖個爆光水, 點知連鬧鐘都嘈我唔醒....
算啦, 今早快快脆脆做晒D野, 又落樓下攪一陣先.
去到釣場水好漲, 但落流好快, 水又幾清, 睇黎幾好景.
拖左差不多兩個鐘, 乜鬼都冇.
之前甩過條60cm既靚位前前後後掃左兩次, 影都冇, 有冇搞錯!?
算啦, 求求其其拖晒條石壆就走啦...
去到一個石頭好大既亂石陣, 冇跌級, 冇簷逢, 應該冇魚卦...
隻假餌收到埋腳邊唔夠1m, 突然一個銀白色影衝左上黎, 手上既竿一沉!!
一抽, 已經感覺到條leader係石面磨緊...
好彩條魚未發力, 手一舉, 支竿既回彈力已經令條魚上左水面, 離開危險地帶.
依個時候條魚再開尾, 好彩支竿夠長夠彈, 爆左兩次都冇機會入石
果兩下爆炸力真令人回味...
吸取上次教訓, 死都唔"淫"上黎啦, 打橫支竿帶到一個淺水位, 再急急行過去執魚.
YES! 50cm get!!!
岸上面原來聚集左成班人睇野, 好多人都話第一次見假餌中魚. 哈哈...
一位好心人幫我影合照.
放魚時人人都叫我停手, 但我話, 依個海域釣既魚, 唔好食啦.
之前中埋D 3xcm鈾仔, 上次中44cm, 今次50cm, 下次會點呢?

評分

參與人數 21金幣 +1684 收起 理由
sunhee + 100 寫個強字!!
jacktam + 50 1234567,多勞多得!!
華少 + 100 好一句..唔好食啦
車厘 + 100 勁~
kfd + 80 我好羨慕!!
福鼠 + 50 你就好啦
半島鐵盒 + 40 真勤力!
kamyun + 50 比你拖晒啦!!
ericso + 70 下個都我^^
shek9kung + 200 好x 濟!!!!!

查看全部評分

阿雞 發表於 10/6/2009 17:40:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄,,,,,,,,,,,,,,,,,,犀利呀,{:48_3000:}
chung123 發表於 10/6/2009 17:42:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄青衣咩位釣啊我支竿都未開光
Henry1411 發表於 10/6/2009 17:49:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝支持放生
Yggdrasil13 發表於 10/6/2009 18:05:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
條鮋好靚仔
咩時間帶釣?
jacktam 發表於 10/6/2009 18:44:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我上次行到呢度就收左工=3=
sm_kenneth 發表於 10/6/2009 18:59:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都住你樓下!幾時教我兩招呀?
honam0125 發表於 10/6/2009 19:03:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄方唔方便話俾我聽支竿幾多呎?
ekin66 發表於 10/6/2009 19:27:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我最喜愛的紅魚呀! 我會去試下攪下佢....!! .我知道你個位在那裡....多謝你比個機會給下家釣呀!
不過我想講比你知, 那處的魚釣上來是可以吃的!!! 一般情況下, 就算是死流..時段!! 都有一定水流
流量...! 雖然有很多船經過...水質會略為差一點!  但都未只於釣上來的魚唔可以食呀! 下次若是細條
就可以放生啦!! 釣到大條魚...你唔要, 都可以留給家人吃架!!
ekin66 發表於 10/6/2009 19:29:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有機會大家都一起拖假餌交流心得!!  你現在用緊什麼釣組呢?