搜索

[釣具] 前打工具

牙豪 發表於 4/3/2010 21:50:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
我以家想玩下前打呀~

我想問下,買支前打竿玩,定係玩長筏仔呢???(我想筏仔,前打都玩到)
同埋筏仔短D,方便過前打竿
等上左癮先買前打竿好唔好呢???

用膠前打鮫有D咩唔好呀??

相關帖子

kennethnip 發表於 4/3/2010 23:43:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
要試符你多數玩的地方
coolfire 發表於 5/3/2010 01:48:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我諗如果帥兄想買支長筏仔..筏釣同前打兩樣, 我會覺得咁反而好似兩頭都唔到岸咁,
我估師兄指長筏仔可以係1.8或2.1既筏仔, 用到咁長上排玩時可能令到你好多位都釣唔到, 或者使用上會比較麻煩;
又當你當前打玩, 咁既長度比較適合的釣點大致上只係O的離水面好近既位, 例如魚排, 躉..呢類, 如果係直駁因為短太短, 風大少少時就會好難操控.

所以如果師兄唔想買晒兩種竿, 我覺得不如買支正常既筏仔(大約1.5個O的), 咁筏仔就如常咁玩, 前打既話都可以照係排到躉試玩下前打既.....

師兄指邊隻膠前打鉸? 定係指O的FLY鉸?
 樓主| 牙豪 發表於 5/3/2010 06:59:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 3# coolfire

我買個支係有2支頭芯的,所以長短都有.....

我想問下,新手玩前打,買幾長前打竿玩呀??

我睇隻膠前打鮫,佢話係前打鮫
coolfire 發表於 5/3/2010 14:17:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
前打要幾長係睇你主要去釣點離水幾高....
依家大部份人會買36/42或39/45.....
除左一O的特別高既直駁或磯前打外, 大部份場都對應到架啦...

如果你想知隻鉸係咪前打鉸, 可以睇佢杯蕊既粗幼, 如果前打鉸應該大約益力多咁粗, 如果係FLY鉸只有大約手指咁幼....