搜索

[釣具] light jig 一問

nick_leung12321 發表於 27/3/2010 19:43:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
係南油玩light jig最好用幾多千攪呢
l係南油玩ight jig可以釣咩魚
釣魚戰士 發表於 28/3/2010 00:49:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
可以裝pe4號200m就差唔多.
light jig 可釣水面魚多. 吞拿, 牛廣, 鬼刀頭.....
不過你點解只問light jig? 出得南油其實大部份人都係想釣大魚. 重型架生應該係主角.
出南油通常都唔會只帶一套架生.
我會帶四套.
1. lure 竿釣池仔
2. light jig 釣吞拿, 牛廣, 鬼刀頭, 拉倫...
3. medium jig 晚釣章虹, 海狼....
4. 電鉸釣雞或生餌
當然重有好多架生可帶. 各人玩法唔同. 有人只帶手線都有.
出得南油其實大部份人都係想釣大魚. 重型架生應該係主角.

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
nick_leung12321 + 50 精品文章!!

查看全部評分

rick55 發表於 28/3/2010 00:49:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
4500    ..............
 樓主| nick_leung12321 發表於 28/3/2010 10:14:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
 樓主| nick_leung12321 發表於 28/3/2010 10:28:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
可以裝pe4號200m就差唔多.
light jig 可釣水面魚多. 吞拿, 牛廣, 鬼刀頭.....
不過你點解只問light jig? 出 ...
釣魚戰士 發表於 2010-3-28 00:49

唉~~我都想釣大魚~~~ 不過小弟無錢.........只有隻6000攪........又想去下南油.........所以未想買枝二手LIGHT JIG 玩下LOR
紅馬王子 發表於 28/3/2010 13:25:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唉~~我都想釣大魚~~~ 不過小弟無錢.........只有隻6000攪........又想去下南油.........所以未 ...
nick_leung12321 發表於 2010-3-28 10:28

想釣大魚的話可以入魚場.
 樓主| nick_leung12321 發表於 28/3/2010 13:31:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
想釣大魚的話可以入魚場.
紅馬王子 發表於 2010-3-28 13:25

魚場D魚有無南油果D咁大先
釣魚戰士 發表於 28/3/2010 19:42:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實依家出南油冇以前咁多大魚釣啦! 以前出去一船人釣300斤算正常. 依家有100斤已算幾好.
以前章紅30斤可接受, 依家30斤..嘩...大章紅. 以前d拉倫落鉤就有, 依家搵條大d都幾難.
如果去南油錢係問題, 建議你帶套light jig 外不如帶手線. 150lbx200m 差唔多. 專攻生餌(池仔)釣底層.
不過釣手線都要技術, 唔係你話釣就釣.
6000鉸應該可以.
 樓主| nick_leung12321 發表於 28/3/2010 21:04:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實依家出南油冇以前咁多大魚釣啦! 以前出去一船人釣300斤算正常. 依家有100斤已算幾好.
以前章紅30斤可接 ...
釣魚戰士 發表於 2010-3-28 19:42

我唔係出大船喎~~我想出快艇    6000攪夠唔夠    可以上到幾多斤魚????
jayjay05385 發表於 28/3/2010 21:11:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我想問你6000個隻係咩攪,i mean 係咩牌咩款。