搜索

[釣行] 一條友,一隻魷,3 個碼頭一日遊

JL-Crazy 發表於 26/9/2007 23:43:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<
今日放假,去左我好想去既高流灣碼頭,去到第一槍就中,以為好景啦,點知跟住靜晒,只係中多一隻(我第一次中)了了。

到食完午餐,搭船過塔門,在船上遇見湯記大大伉儷,湯記大大指點我去塔門另一個碼頭仔玩

去到塔門碼頭仔,見有人潛水搵死左既蝦,冇理,照 fit,就在見到有魷追我隻蝦,正想攬既時候,果位人兄剛好游過,隻魷就游走了

跟住都好靜,只係上左幾隻了了 (一係唔中,一中中幾隻)

5 點船返黃石碼頭,嘩~勁~~又撞到爆叔,白賴仁師兄,黑鬍子師兄,fit 左一陣,見有船埋,原來石生同幾位師兄 fit 完返黎。霎時間黃石充滿好多師兄

黃石都好靜,只係中多隻了了 (又係了了 )。

咁就完成左我一日3 個碼頭既釣遊,雖然唔多魷,但整個釣遊我自己就覺得好正。

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 8威望值 +225 金幣 +170 收起 理由
ReynoldHa + 30 + 30 精品文章!!
shek9kung + 10 + 10 緣來自魷分~~~~
飄飄然 + 30 + 30 寫個妖字!!
naobao + 30 升級分!!
鬼佬joe + 50 + 50 鼓勵分!!
IVYVY + 20 + 20 我.........都...........想.........試... ...
arcticwind + 25 我好羨慕!!
浦克 + 30 + 30 開心的一天!

查看全部評分

浦克 發表於 26/9/2007 23:53:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實高流灣, 可以重有幾個位搵得, 最基本另一面個碼頭仔係一個唔錯既釣點, 另外下次試下去灣仔, 灣仔果面都有大尾魷拖, 但係就無咩人去!!!
 樓主| JL-Crazy 發表於 26/9/2007 23:56:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #2 浦克 的帖子

好,下次目的地~~再探高流灣
s.w.salt 發表於 26/9/2007 23:56:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我今朝都有去,但12點幾就走了,釣况就一個字講哂,就係........靜.........,估唔到傍晚咁星光熠熠呀.錯過咗tim
s.w.salt 發表於 26/9/2007 23:58:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 浦克 於 2007-9-26 23:53 發表
其實高流灣, 可以重有幾個位搵得, 最基本另一面個碼頭仔係一個唔錯既釣點, 另外下次試下去灣仔, 灣仔果面都有大尾魷拖, 但係就無咩人去!!!

露營個班玩跳水嗰吓死啦........我真係有幸過過呀
arcticwind 發表於 27/9/2007 00:03:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
今日既天氣fit魷真係唔錯呀, 冇乜風, 又好太陽. 點解....點解我揀左行山.....
浦克 發表於 27/9/2007 00:04:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 s.w.salt 於 2007-9-26 23:58 發表

露營個班玩跳水嗰吓死啦........我真係有幸過過呀

可以步兵一路拖一路行既嗎, 最大既size我亦都係係果到見到(釣唔到), 果度真係大把位試, 再唔係.........殺過去狐狸叫果面又得, 真係大把地方選擇(當然, 去果d位, 係強烈要求有釘鞋同救生衣啦, 都係安全好!)
s.w.salt 發表於 27/9/2007 00:15:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 浦克 於 2007-9-27 00:04 發表

可以步兵一路拖一路行既嗎, 最大既size我亦都係係果到見到(釣唔到), 果度真係大把位試, 再唔係.........殺過去狐狸叫果面又得, 真係大把地方選擇(當然, 去果d位, 係強烈要求有釘鞋同救生衣啦, 都係安全好!) ...

我知.......但係我就好怕行呢,見到你日就係同呀會長步兵完,半個鐘上山落山,已經叫咗兩次白車,佢仲話我做咩唔出聲黑晒面,
儍嘅,有氣都留番嚟吸啦,唉........
白賴人 發表於 27/9/2007 01:12:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 JL-Crazy 於 2007-9-26 23:56 發表
好,下次目的地~~再探高流灣

下次唔駛一條友c兄, pm 我一齊去索魷, 搵位搵位
naobao 發表於 27/9/2007 01:20:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
今日見你紅光滿面,即係好夠運動量喇