搜索

[釣組] 火力問題?

fify50 發表於 6/10/2007 14:42:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
hi !
我係新手一名,想問如果我目標係GT,
1.5PE+3號碳腳,如唔計技術,會唔會唔夠火力?
細路一個 發表於 6/10/2007 14:54:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咩 SIZE SN...2野果D嫁話問題不大..最重要識就魚啫..但係過4野呢D火力就難D喇
 樓主| fify50 發表於 6/10/2007 15:03:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
SZE我就冇諗過,因為我覺得最緊要係運@@
WHY會咁問係因為最小都要有基本既釣組
細路一個 發表於 6/10/2007 15:31:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
運..係要有...但係釣手既技術同釣組既配合比運重要得多..
有人可以2號子起條4斤幾白立..但係同一釣場比我可能要4號SIN有信心起到佢
要知道自己技術去到邊..再用D岩自己同釣場既釣組..起魚自然機會大D

~cheung~ 發表於 6/10/2007 19:58:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
又要講返一樣野啦,新手未中過魚或一中就斷又會唔會磨練到技術??我覺得唔會囉
所以新手我都係建議用粗些小3pe主 8-10碳腳,到你認為3.5.7斤魚已經無乜挑戰性再轉幼絲都未遲
SevenSeas 發表於 6/10/2007 23:26:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
要明白目標魚嘅絕招 - 同同於盡 - 撞石.
1. 1.5PE 又点掣止佢?
2. 幼leader 又點抗磨?
s.w.salt 發表於 6/10/2007 23:45:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我試過用3號P.E加60LB腳加支HH桿加士巴拿5000............................................................................無得還拖!!!!!!!
SevenSeas 發表於 6/10/2007 23:51:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

你隻鮫唔得嘛.
又或者係隻手唔得?!
 樓主| fify50 發表於 7/10/2007 00:03:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔該各位c兄!!^^
自問真係未釣過gt,so問一問,到買架生時又可以諗諗啦!
aroomd 發表於 7/10/2007 07:49:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
搞GT~~一句講晒寧粗莫幼)~!!!
對付暴力型魚種..就要以暴易暴..