搜索

竹製飛蠅竿(上集).

billyk 發表於 15/6/2010 21:00:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
請問試左竿未......好想知道混合膠ga強度烈否頂得住........期待
ray853 發表於 15/6/2010 21:36:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
睇到O嘴
 樓主| mabel 發表於 16/6/2010 18:15:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

當然....最正統要美國訂一D專業用的膠水.

好貴...不過我做E支竿要求成本平,但要做出水準.

綱上有好多好靚的上絞把手.無買,堅持用返路亞把手.

有D好快無泡泡的厚之漆.無買.用返日本出T牌厚之漆.

我用佐日本出的DIY竿用混合膠.相信應該夠強度.

mabel
歐穎海 發表於 16/6/2010 21:53:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
美寶唔使介懷支竿效益,你已經做咗好多師父級,唔敢試物品,贏輸已經唔係一個問題,你已經行出咗用竹六合方式第一步,
講一個近排KFC鬆餅故事給你聽
  早約9個月前KFC早餐出咗隻近乎波羅包形狀兩吋大小鬆餅,初出時候餅面較乾,帶有輕度苦味,吃時有粘口感覺,不算好吃,過了十多天個餅改咗方式,無咁粘口,不過苦味加多,有啲似我亞媽啲拜神餅,到近再一個月,餅加入栗米容,有栗米香味,但係啲栗米殼令到食時成口都有啲殼感覺,唔係咁好,又過一段時間,個餅有啲似原身做法,個面加咗糖焦,好食咗小小,之後個面糖焦增多,似似地甜品,後期再改,無咁甜,之後再改良麵粉方式,先至係而家KFC早餐鬆餅.
  一個小小鬆餅做到好,要經幾多次人手,幾多次唔滿意,先致可以收貨.
  製作一支難度咁高竿子,第一次完成,已經好好.
遊客 發表於 16/6/2010 22:08:12 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
d 材料係竹?點解我睇到好似係木咁?

批三角形再六合一真係好花心機,以前睇日本雜誌教做長標都係咁樣整,我跟過試,都投晒降。更何況整支長 N 陪的魚竿。我好佩服。
 樓主| mabel 發表於 16/6/2010 23:16:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
d 材料係竹?點解我睇到好似係木咁?

批三角形再六合一真係好花心機,以前睇日本雜誌教做長標都係咁 ...
遊客 發表於 2010-6-16 22:08

遊客Brother.我等佐你好耐.終於出現啦.......

你早前都有Blank支 Fly Rod自己做.

可否講吓點樣扎同心得,有D嘜野要留意架?

mabel
遊客 發表於 17/6/2010 11:59:11 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
遊客Brother.我等佐你好耐.終於出現啦.......

你早前都有Blank支 Fly Rod自己做.

可否講吓點樣扎同心得 ...
mabel 發表於 2010-6-16 23:16

無咩心得我都是初哥第一次造 fly 竿。扎線我自己本來識以前扎過前打竿頭,搵龍骨方法上網睇,guide spacing 都係用網上 formula 計,有時咁岩計到隻guide 係正接口位上,要自己改一改d 數值再就一就,計多次。

guide 位我貪靚扎左好多金屬線落去 ( 人地正常只係"菌"邊),接駁位又驚死斷諗住愈多愈好,紥左成兩吋幾補強線落去 (即插入的長度,正常人地輕火竿只會包好少約2cm),可能我隻絞輕,或d blank 本身係平野,成品有少少 tip heavy,好采之後我上漆上了唔厚,夠封住d 線位就算。

因我無慢速摩打,上油唔夠靚,亦唔敢再上得厚。............日後如果再造竿一定要買套慢速摩打!

若果紥好試完有dd tip heavy,butt cap 最後一part 先做,埋少少鉛平衡番會好好多。

評分

參與人數 3金幣 +309 收起 理由
bulldog + 109 分享分 !!!
TEN69 + 100 分享分!
mabel + 100 多謝師兄分享.

查看全部評分

ray853 發表於 18/6/2010 17:16:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
mabel姐, 有冇update相呀
 樓主| mabel 發表於 21/6/2010 23:39:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實我有一個竹製飛繩竿初期板本.

但為佐唔想用正式板本混淆,請到Bamboo Fly Rod 竹製竿睇吓.

http://www.fishinghk.com/forum/thread-79360-4-1.html
http://www.fishinghk.com/forum/thread-79360-5-1.html

mabel

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
TEN69 + 100 分享分!

查看全部評分

樓主| mabel 發表於 22/6/2010 19:30:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
mabel姐, 有冇update相呀
ray853 發表於 2010-6-18 17:16

有.......咪做更第3節,最尾果節,個頭摩得重幼過牙籤,難度最高.

mabel

個頭果節重幼過牙籤.

個頭果節重幼過牙籤.

把手用混合膠插入纖維芯連接水松柄.

把手用混合膠插入纖維芯連接水松柄.