搜索
返回列表 發新帖

松田先生~ coating question

kennyko 發表於 3/10/2007 12:27:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我想問問各位幾個問題:
1) 如果磯竿有花痕見白, 可唔可以補色呢? 要點做用要咩材料?
2) 如果是竿身"表面層膠"有損壞, 要點做用咩材料?

謝謝
松田先生 發表於 3/10/2007 18:01:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kennyko 於 2007-10-3 12:27 發表
我想問問各位幾個問題:
1) 如果磯竿有花痕見白, 可唔可以補色呢? 要點做用要咩材料?
2) 如果是竿身"表面層膠"有損壞, 要點做用咩材料?

謝謝

kennyko兄你好,
解答如下:
1)如果花痕太深,已深入到底層顏料,配色先係大問題,如果黑色當然易解決啦~
可用尖頭小毛筆小心塗上,建議用手掃漆~五金鋪會搵到。
2)表面塗層=(環氧樹脂)有損壞(小花痕的話),可用toho合成樹脂解決。
以上希望幫到你啦!!
kennyko 發表於 4/10/2007 09:59:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2007-10-3 18:01 發表

kennyko兄你好,
解答如下:
1)如果花痕太深,已深入到底層顏料,配色先係大問題,如果黑色當然易解決啦~
可用尖頭小毛筆小心塗上,建議用手掃漆~五金鋪會搵到。
2)表面塗層=(環氧樹脂)有損壞(小花痕的話),可用toho合成樹脂解決 ...

多謝松師傅解答,
1)當塗上顏料後, 需要用環氧樹脂再塗上嗎?
2)需要先用水磨沙紙磨平嗎? 我見釣魚店有toho合成樹脂有好多顏色,同埋有兩款: 有支裝/細樽裝,
   不知道是哪隻.., 同時是否應用透明色呢?

THANK YOU VERY MUCH~~
松田先生 發表於 4/10/2007 16:28:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kennyko 於 2007-10-4 09:59 發表

多謝松師傅解答,
1)當塗上顏料後, 需要用環氧樹脂再塗上嗎?
2)需要先用水磨沙紙磨平嗎? 我見釣魚店有toho合成樹脂有好多顏色,同埋有兩款: 有支裝/細樽裝,
   不知道是哪隻.., 同時是否應用透明色呢?

THANK YOU VE ...

師兄~你太客氣啦!!
解答如下:
1)如果係小花痕,唔需要用到環氧樹脂咁大工程(因環氧樹脂難控制同耐乾),可用toho合成樹脂就可以(快乾易控制)
2)toho修補用既合成樹脂得一種【見圖】,係(透明色)既,過程係在花痕處用尖頭小毛筆塗上合成樹脂,乾後用1000~1200水磨沙線濕水打磨,之後再拋光就ok!!

更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
kennyko 發表於 4/10/2007 16:48:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
哦~! 今次真係穫益良多!
最後...我想問, 點做拋光呢?
汽車立水ok架啦~

松田先生 發表於 5/10/2007 01:24:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kennyko 於 2007-10-4 16:48 發表
哦~! 今次真係穫益良多!
最後...我想問, 點做拋光呢?
汽車立水ok架啦~

用汽車立水ok架啦