搜索

[釣行] 大湖 之 人人有魚釣

肥仔 發表於 4/1/2008 02:14:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 澳門
<
話說尋晚康師傅話來我家維修他的輪子 , 經過一個小時的手術 , 輪子終於復活了

登錄/註冊後可看大圖

而我又望住枝 Type S and Twinpower , 硬係有 d 野咁!!
所以決定出去大湖試一試效果怎樣 , 一到了釣點 , 發現很靜風 , 終於唔洗吹到隻狗咁 la! 就算冇魚釣都唔洗咁辛苦 , 於是拋呀拋 , 拋呀拋 , 拋到冇心機想轉位之時呀!! 突然間我感覺到竿頭傳來輕微的魚訊 , 我一抽 , 繼07年11月29日之後終於又一 hit la!!!

登錄/註冊後可看大圖
條魚都幾好力 , 都出得兩手 drag 喎 , 上水一看 , 不錯的體型 , 大約70cm , 真係開心到非常!!!

登錄/註冊後可看大圖
之後飲返盒事後菊花茶 , 到我差不多飲完之際......見到康師傅猛力一抽再抽 , 不過我一點也不覺得什麼 , 因為他很喜歡這樣假裝中魚的 , 但是這次見他抽得比平時用力和神情緊張 , 還看見水面有一大鱸躍起 , 我才知道發生什麼事!!!康師傅憑著他堅韌的魚竿 , 精密的輪子 , 熟練的技術 , 英俊的外貌 , 再加上友人借來的抄網 , 終於把大鱸制服了 , 一上水才知道是這麼大的 , 大約90cm , 估計都有5,6kg , 最不好是今晚兩個人都冇帶魚咀鉗 , 又冇尺 , 不能清楚知道魚的長度和重量 , 但又冇理由帶回家度的嗎!!

登錄/註冊後可看大圖
上水後我問康師傅你點解要抽兩下 , 他說因為第一下咁細力抽 , 因為他 feel 到條魚未咬實隻假餌 , 他細力一抽令到條魚覺得隻假餌想逃走而咬大口的咬 , 所以第二下抽竿才是真的

ps:冇人帶相機 , 所以用電話影 , 照片質量不好
所有魚獲照慣例 , all release!!
唔該晒阿 jim 借出且幫手 撈魚
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 2金幣 +250 收起 理由
gilsonli + 50 有巨物
黑雲 + 200 70+90cm Release再+40 比夠200!!

查看全部評分

黑雲 發表於 4/1/2008 02:33:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 肥仔 於 2008-1-4 02:14 發表
話說尋晚康師傅話來我家維修他的輪子 , 經過一個小時的手術 , 輪子終於復活了

登錄/註冊後可看大圖

而我又望住枝 Type S and Twinpower , 硬係有 d 野咁!!
所以決定出去大湖試一 ...

非常好的size, 繼續努力
naobao 發表於 4/1/2008 02:56:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
肥仔...好耐無見
幾時過黎玩<
jk521 發表於 4/1/2008 08:07:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好大條喎 !!!! 勁呀 !!!
clifford73 發表於 4/1/2008 09:16:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
2位師兄 , 最型係你地包含住支竿個樣呀

睇個樣似係大埔喎....
雞脾 發表於 4/1/2008 12:04:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
肥仔勁r~
你地o個邊中親都唔小野wo~
 樓主| 肥仔 發表於 4/1/2008 14:53:36 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
原帖由 naobao 於 2008-1-4 02:56 發表
肥仔...好耐無見
幾時過黎玩

好耐冇見呀 , 爆叔!!
諗住遲 d 過黎拖 GT 呀!
 樓主| 肥仔 發表於 4/1/2008 14:54:26 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
原帖由 clifford73 於 2008-1-4 09:16 發表
2位師兄 , 最型係你地包含住支竿個樣呀

睇個樣似係大埔喎....

師兄 , 唔係大埔呀~
係澳門的人工湖來的
kaleung~~ 發表於 5/1/2008 00:42:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大湖~~係邊架??師兄
 樓主| 肥仔 發表於 5/1/2008 12:09:32 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
原帖由 kaleung~~ 於 2008-1-5 00:42 發表
大湖~~係邊架??師兄

係澳門的南湖....