搜索

[釣行] 超小物....灰到極点

kobato 發表於 26/3/2009 18:39:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<
見到你地魚穫真豐富...
由二月回港到而家,flyfishing 十多次, 中魚只是一次. 唉........灰到極点.....
可能方法唔適合...fly pattern 唔啱.
原全唔知邊到有魚鈎..咸淡都試過..試過西九, 紅磡碼頭, 觀塘碼頭,薄扶林水塘, 東涌, 九龍水塘
各位C兄, 有意見俾到小弟?
如有興趣一起flyfishing. PM 我. (fly fishing 活动巳準備參加, 但係我等唔到la!!)
唯一一條...看圖, 唔知咩魚

評分

參與人數 6金幣 +380 收起 理由
呀傑 + 50 鼓勵分!!
HappyClam + 50 加油!
flyfisher + 80 鼓勵分!!
bulldog + 70 鼓勵分!!
kfd + 80 我好欣賞!!
mabel + 50 鼓勵分!!

查看全部評分

bulldog 發表於 26/3/2009 19:09:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
見到你地魚穫真豐富...
由二月回港到而家,flyfishing 十多次, 中魚只是一次. 唉........灰到極点.....
可能方法唔適合...fly pattern 唔啱.
原全唔知邊到有魚鈎..咸淡都試過..試過西九, 紅磡碼頭, 觀塘碼頭,薄扶林水 ...
kobato 發表於 2009-3-26 18:39

Kobato 兄,

正所謂百忍成金,忍忍啦 !  

原本 tomorrow Friday ,我 ( Uncle, Mabel, Happyclam, bulldog ) 會有個

午間小敘,不過  weather forecast 唔好靚,同有其他要事,所以 call off 喇 !!!

如果會有小敘,要早幾耐通知你呢 ?
dreamcatcher18 發表於 26/3/2009 19:51:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
You'll do better next time!
好黑仔 發表於 26/3/2009 20:43:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁都叫小物
我連3指既都未上過
mabel 發表於 26/3/2009 20:56:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔使咁灰Wor, 我都係Flyfishing的BB班咋.

有機會一起出來玩吓啦!

mabel
磯魂 發表於 26/3/2009 20:58:53 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞

呢種魚ge生活特性好似trout   叫溪哥  淡水清潔湍急河流特有魚種   食性同生活環境都好似trout  會係D小生物落水個一下搶食  唔知你中個下又係咪咁  小魚群游  大條單拖  但係都係群居  因為細條容易比魚食  細ge通常係水面  大ge中層  但係我最大都係釣過八寸多DD  冇乜力水  我通常用0.3號絲玩  真係想玩佢個零兩個鐘三四十條唔係難度   釣左之後  唔打鱗去頭去腸落生粉炸都唔錯嫁!  希望幫到你啦 ^.^
kennethnip 發表於 26/3/2009 21:09:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
起碼唔使龜
kk.kk 發表於 26/3/2009 21:12:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有無興趣去魚埸,或臭河,星期六下午?
bulldog 發表於 26/3/2009 21:41:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

Kobato 兄,

你話幾好 !!!

咁多人關心你,安慰你,

重有 KK.KK 大哥照顧你。

算咁喇 !!!
 樓主| kobato 發表於 27/3/2009 00:22:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
thank you everyone la,
reply you guys tomorrow.
haha.. cant type chinese now without "hand write board"