搜索

[釣行] 超小物....灰到極点

HappyClam 發表於 27/3/2009 15:59:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
HappyClam 發表於 27/3/2009 16:03:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
海釣通常會大風喎,做乜唔訂枝 8 - 10wt o隻 ?
bulldog 發表於 2009-3-27 03:55 PM

够做架喇, 10wt好Q重同埋個reel又要大D, 6wt頂D鱸呀, 呀够架喇
 樓主| kobato 發表於 27/3/2009 23:32:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
見到各位C兄既回覆, 真係好開心, 香港flyfishing有希望la!!!
Kobato 兄,

正所謂百忍成金,忍忍啦 !  

原本 tomorrow Friday ,我 ( Uncle, Mabel, Happyclam, bulldog ) 會有個

午間小敘,不過  weather forecast 唔好靚,同有其他要事,所以 call off 喇 ! ...
bulldog 發表於 2009-3-26 03:09

flyfishing 小敍記住預埋我, 如果唔介意,最好一兩曰前通知小弟. 感激不盡!!!!!! 但係即興call我都可以呀!!!
 樓主| kobato 發表於 27/3/2009 23:35:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
見到各位C兄既回覆, 真係好開心, 香港flyfishing有希望la!!!
Kobato 兄,

正所謂百忍成金,忍忍啦 !  

原本 tomorrow Friday ,我 ( Uncle, Mabel, Happyclam, bulldog ) 會有個

午間小敘,不過  weather forecast 唔好靚,同有其他要事,所以 call off 喇 ! ...
bulldog 發表於 2009-3-26 03:09

flyfishing 小敍記住預埋我, 如果唔介意,最好一兩曰前通知小弟. 感激不盡!!!!!! 但係即興call我都可以呀!!!
 樓主| kobato 發表於 27/3/2009 23:40:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔使咁灰Wor, 我都係Flyfishing的BB班咋.

有機會一起出來玩吓啦!

mabel
mabel 發表於 2009-3-26 04:56

有機會一起出來玩吓啦!
PM我!!!!
 樓主| kobato 發表於 27/3/2009 23:42:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁都叫小物
我連3指既都未上過
好黑仔 發表於 2009-3-26 04:43

哈哈, 加油la!!!!!
因為鱼太小, 我支竽係#7Weight, 所以無乜手感
 樓主| kobato 發表於 27/3/2009 23:48:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呢種魚ge生活特性好似trout   叫溪哥  淡水清潔湍急河流特有魚種   食性同生活環境都好似trout  會係D小生物落水個一下搶食  唔知你中個下又係咪咁  小魚群游  大條單拖  但係都係群居  因為細條容易比魚食  細ge通 ...
磯魂 發表於 2009-3-26 04:58

C兄講得無錯, 我喺九龍水塘cast去樹底, fly一到水面, 即刻咬! 但係咬咗1次咋. 可能呢d小鱼喺樹底等蟲跌落黎.
有人知道呢d叫咩鱼呢?
 樓主| kobato 發表於 27/3/2009 23:51:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Kobato 兄,

你話幾好 !!!

咁多人關心你,安慰你,

重有 KK.KK 大哥照顧你。

算咁喇 !!!
bulldog 發表於 2009-3-26 05:41

呢度d大大真係好好!!!已PM KK.KK大哥la.
bulldog 發表於 28/3/2009 00:01:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

flyfishing 小敍記住預埋我, 如果唔介意,最好一兩曰前通知小弟. 感激不盡!!!!!! 但係即興call我都可以呀!!! ...
kobato 發表於 2009-3-27 23:35

kobato 兄,
即興機會大,又要睇天氣,又要就人腳。隨緣做人會開心。
 樓主| kobato 發表於 28/3/2009 00:02:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
尼個都叫好size啦

香港flyfishing係較難﹐對本地魚有經驗既flyfisherman少﹐好多魚種都未找到得食既fly﹐起步確係幾難

而家好D﹐有多幾位uncle既得意門徒﹐人多D﹐學野快D ...
kfd 發表於 2009-3-26 09:32

你地post嗰d size大好多....
香港flyfishing係較難...唔知係咩原因呢? 唔通d鱼真係聰明d, 知道dfly係假既....
可能香港d水比較混濁, 魚依靠味道找東西食多過用眼??
真係希望香港越本越多人玩flyfishing!!