搜索

[釣行] 超小物....灰到極点

kfd 發表於 27/3/2009 01:32:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
<
尼個都叫好size啦

香港flyfishing係較難﹐對本地魚有經驗既flyfisherman少﹐好多魚種都未找到得食既fly﹐起步確係幾難

而家好D﹐有多幾位uncle既得意門徒﹐人多D﹐學野快D

評分

參與人數 1金幣 +70 收起 理由
bulldog + 70 果然個好老師 !!!!

查看全部評分

blackjack22 發表於 27/3/2009 01:54:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
try ...try....try...catch big fish
bulldog 發表於 27/3/2009 09:35:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
尼個都叫好size啦

香港flyfishing係較難﹐對本地魚有經驗既flyfisherman少﹐好多魚種都未找到得食既fly﹐起步確係幾難

而家好D﹐有多幾位uncle既得意門徒﹐人多D﹐學野快D ...
kfd 發表於 2009-3-27 01:32

Kfd 兄,

呀,呢幾隻牟利幾得意 !!!!

乜都笑一餐,中樹有笑,中草有笑,甩魚都笑笑口 !!!!

肯學都要有好老師,你都要做大家好老師 !!!

三人行必有我師嘛 !!!!

得食 fly 呢家,好高興有你領先無私分享。

其實紮 fly 呢樣方法同技巧問題唔大,工具問題亦唔算大,

最重要食腦 / 有一雙巧手同一對好眼睛。

至於材料,對我講仍然存在問題。

Old school 用材料(天然物料為主),要繼續努力搵。

New school 用材料,foam 泡沫膠, synthetic fibre 化纖,

rubber stripe 橡膠條等比較易搵,重可以用 marker 上色,

砌模型一樣。 Kakakakakaka..................

 Youtube 有隻 foam fly 我跟到九成八,下次見面比你睇啦。

不過 foam fly 浮水居多,唔知 HK 魚魚吃唔吃 ?

去片 >>>>>>

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
歐穎海 + 100 啟發性短片!!

查看全部評分

kfd 發表於 27/3/2009 09:55:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
釣魚都係開開心心好玩D

我資歷尚淺﹐做吾到老師﹐最怕教壞人啦﹐極其量都下share咋

foam fly 可以架﹐晨早D淡水魚好肯食浮面野﹐不過香港D魚係好醒﹐行埋去個時要靜﹐著埋深色衫更好
HappyClam 發表於 27/3/2009 10:07:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
見到你地魚穫真豐富...
由二月回港到而家,flyfishing 十多次, 中魚只是一次. 唉........灰到極点.....
可能方法唔適合...fly pattern 唔啱.
原全唔知邊到有魚鈎..咸淡都試過..試過西九, 紅磡碼頭, 觀塘碼頭,薄扶林水 ...
kobato 發表於 2009-3-26 06:39 PM

Kobato兄加油, 玩咗fly一排, 我個人覺得最吸引嘅就係casting同
於唔同環境下作出唔同嘅casting同Fly pattern, 己經比其他釣魚
方法富挑戰性, Uncle話事計, 中魚係Bounes, 每次釣行練到同学
到嘅野先係主菜, 加上釣點環境優美, 一個子: 正!‧
bulldog 發表於 27/3/2009 10:21:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
釣魚都係開開心心好玩D

我資歷尚淺﹐做吾到老師﹐最怕教壞人啦﹐極其量都下share咋

foam fly 可以架﹐晨早D淡水魚好肯食浮面野﹐不過香港D魚係好醒﹐行埋去個時要靜﹐著埋深色衫更好 ...
kfd 發表於 2009-3-27 09:55

重可以咁 !!  
同咁忝 !!  
Kakakakaka......
無辦法啦,想中魚
HappyClam 發表於 27/3/2009 10:26:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
釣魚都係開開心心好玩D

foam fly 可以架﹐晨早D淡水魚好肯食浮面野﹐不過香港D魚係好醒﹐行埋去個時要靜﹐著埋深色衫更好 ...
kfd 發表於 2009-3-27 09:55 AM

下次去釣魚着套war game迷彩服先, 順手帶埋支M4
bulldog 發表於 27/3/2009 10:29:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
下次去釣魚着套war game迷彩服先, 順手帶埋支M4
HappyClam 發表於 2009-3-27 10:26

Sage 都有出 M4 咩 !!!
HappyClam 發表於 27/3/2009 10:29:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
重可以咁 !!  
同咁忝 !!  
Kakakakaka......
無辦法啦,想中魚
bulldog 發表於 2009-3-27 10:21 AM

嘩!吉利服都出埋
HappyClam 發表於 27/3/2009 10:31:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Sage 都有出 M4 咩 !!!
bulldog 發表於 2009-3-27 10:29 AM

係Colt M4A1 打.45子彈嘅