搜索

慢速摩打突然停了

tvb-123 發表於 28/9/2009 01:02:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

看到網內的前輩的DIY文章, 獲益良多, 於是到鴨寮行買了個慢速摩打, 依樣葫蘆, DIY一個, 直至最近幾支魚竿的導環損壞, 於是立下決心買材料修理一下, 札導環的過開始是很有信心, 誰不知困難重重, 幾經辛苦把新導環全札好, 上完黑油再上環氧樹脂(Envirotex lite), 效果很滿意. 枝竿便用慢速摩打帶動, 慢慢等佢完全乾. 跟著出街食飯, 幾小時後回來發現個摩打停了, 竿上的環氧樹脂走埋一邊, 個摩打熱到燙手, 浪費之前的心機, 個摩打冷卻後再開又可以繼續轉.
我看以前的文章會在摩打背後開散熱器, 請問加了之後是否可以長開摩打? 或者有其他方法解決?

登錄/註冊後可看大圖

DIY 的慢速摩打

登錄/註冊後可看大圖

用拉釘安裝在書檔上

登錄/註冊後可看大圖

在鴨記買的品牌

評分

參與人數 1金幣 +140 收起 理由
TEN69 + 140 同情分!!

查看全部評分

歐穎海 發表於 28/9/2009 01:25:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
試下加個扇仔吹佢,可能好啲,
我嗰隻,就咁裝在木板用都無事,不過我有用微風幫助,等啲漆快啲乾.
hkmadmax 發表於 29/9/2009 10:39:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
摩打開幾個鐘就一定有啲熱,但熱到燙手同停咗唔就唔多妥。(我隻開通宵都係有少少熱)

我勸師兄唔好再用,真係博唔過,寧願用多少少錢買個隻。

就算唔買個隻,最起碼駁番條水線安全啲因為你成組都係金屬。漏電唔係講玩...
 樓主| tvb-123 發表於 30/9/2009 08:56:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
摩打開幾個鐘就一定有啲熱,但熱到燙手同停咗唔就唔多妥。(我隻開通宵都係有少少熱)

我勸師兄唔好再用,真係博唔過,寧願用多少少錢買個隻。

就算唔買個隻,最起碼駁番條水線安全啲因為你成組都係金屬。漏電唔係講 ...
hkmadmax 發表於 2009-9-29 10:39

多謝指導,

我想都是買個隻摩打好了!
 樓主| tvb-123 發表於 1/10/2009 00:35:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
試下加個扇仔吹佢,可能好啲,
我嗰隻,就咁裝在木板用都無事,不過我有用微風幫助,等啲漆快啲乾.
歐穎海 發表於 2009-9-28 01:25

你在摩打背後有否安裝散熱器?
TEN69 發表於 1/10/2009 01:12:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你在摩打背後有否安裝散熱器?
tvb-123 發表於 2009-10-1 00:35

師兄!睇下呢個帖幫唔幫到您!
http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=19006&highlight=
 樓主| tvb-123 發表於 1/10/2009 23:51:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我想加個散熱器, 看看情況才換摩打, 因為怕換過一個摩打都可能會很熱.
TEN69 發表於 1/10/2009 23:59:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我想加個散熱器, 看看情況才換摩打, 因為怕換過一個摩打都可能會很熱.
tvb-123 發表於 2009-10-1 23:51

我用緊原裝果D慢轉,所以唔係太清楚………