搜索

[釣具] 船竿VS手絲

pang111 發表於 3/10/2010 16:14:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復  pang111

C兄,[ 用廿磅手絲起條十幾斤既班問佢點起…一樣照斷就唔洗比人鬧]有[…]省略號,意思 ...
筏道 發表於 2010-10-3 04:12

師兄,係你講唔清你想講嘅重点,如果你話斷魚會俾人鬧我都唔認同,但如果你話20磅絲起D十幾斤班會起唔到,我就覺得有問題!可能大家嘅經驗唔同啩!
回復

hu18667 發表於 3/10/2010 21:44:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實揸手絲或揸竿系好講个人嘅!
置於手絲阻竿,定系竿阻手絲,
如果同船系一班老友就点到就到嘅,
各師各法,各有長處,
最緊要系享受每個星期一天嘅釣魚過程,咁先無浪費假期!
回復

筏道 發表於 4/10/2010 22:48:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 71# pang111

C兄,唔係個個都有你咁好技術。有D人技術又唔好,脾氣又嗅,佢斷魚就應該,別人斷魚就話人唔識釣嚇走晒D魚,去到礁位
釣唔夠一陣無乜魚上就要船家轉位…[要知到釣大魚要等轉流個幾刻鐘先有大魚食餌]成日轉位攪到無大魚到 !我同我朋
友都試過撞到D咁既手繩釣友亞叔
回復

筏道 發表於 4/10/2010 23:18:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟其實以前兩樣一齊用,但現今釣具又先進又好用,已放棄用手繩,只帶兩枝竿一粗一幼,
費事魚絲燒手…
回復

pang111 發表於 5/10/2010 10:48:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復  pang111

C兄,唔係個個都有你咁好技術。有D人技術又唔好,脾氣又嗅,佢斷魚就應該,別人斷魚 ...
筏道 發表於 2010-10-4 22:48

喱D完全唔關用乜架生問題,係關於人嘅性格同釣品問題,請師兄不要抹黑揸手繩嘅人!
回復

筏道 發表於 5/10/2010 23:35:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 75# pang111

C兄,我只不過話緊個D無品既手繩亞叔,令你唔會我心感遺憾!但請C兄不要抹黑我,話我抹黑揸手繩嘅人!
回復

pang111 發表於 6/10/2010 09:04:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復  pang111

C兄,我只不過話緊個D無品既手繩亞叔,令你唔會我心感遺憾!但請C兄不要抹黑我,話我 ...
筏道 發表於 2010-10-5 23:35

師兄,明眼人一睇就知你唔係抹黑D揸手繩架 la !你只不過口口聲聲話D手繩阿叔不是之嘛!你問我明未,我明晒架 la !
回復

筏道 發表於 6/10/2010 23:57:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 77# pang111

C兄唔好意思,還要阻阻你少少時間,希望你在此分享一下給大家怎樣起過晒手絲伙號既大石斑,小弟最叻都係用廿磅手絲起條8斤多少少既青斑
回復

pang111 發表於 7/10/2010 21:57:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復  pang111

C兄唔好意思,還要阻阻你少少時間,希望你在此分享一下給大家怎樣起過晒手絲伙號既大 ...
筏道 發表於 2010-10-6 23:57

師兄,
   如果要起一D超晒磅嘅魚又唔燒手,
  第一件事係要學識扣繩,
  我見大部份揸手繩嘅釣魚人都唔識扣繩!
  識扣繩有乜好?
1/如可以扣緊魚絲系食指上面,要就魚時先用手就,在魚掙扎超過魚絲磅數時才扣鬆一点放絲,在魚沒有掙扎那麽利害時快手扯大手D,令魚快些中壓上氣,咁佢就死梗啦!
2/將魚絲扣緊系食指上係冇咁容易燒手,同時可清楚魚帶給你手指幾多磅拉力,你一清楚魚嘅拉力就可以評估你應發多少力去扯或放幾多俾佢,
3/你扣魚絲,扣得好嘅話,就可以用盡20磅嘅拉力去令魚負重磅,你越加壓俾佢,佢就越快倦,咁就越快上艇喇.
回復

漁痴 發表於 7/10/2010 23:16:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

多謝鵬sir分享扣繩技術, 好有同感, 扣繩是精妙所在,扣繩扣得好, 斷魚小, 燒手小, 可起超出繩磅力的大魚,
先聲明, 我手繩同竿都會用, 無分輕重高低, 兩者並重, 但技術方面要調節及分析,

分析用手繩斷魚情況:- 1, 扣繩過緊而超越手繩磅數
                                   2. 繩有花, 破損,或老化
                                   3. 大魚發出力度須不超越繩磅力, 而釣手扣死繩 同時反方向用力, 額外加重繩的負荷
    用竿斷魚情況:-     1, 磅頂太緊, 斷繩, 若超越竿負荷, 斷竿
                                 2. 反方向用力, 額外加重繩的負荷

以上兩面分析, 重點皆放在扣繩同用磅頂技巧, 手繩用扣繩做人手磅頂,當然敏銳啦, 用絞磅頂, 在千鈞一髮, 會比扣繩吃虧,
但作釣時, 因風向水流令繩搭船底或繩飛散船倉面, 用竿會優勢d,各有千秋,大家平心靜氣d諗諗, 無論用手繩用竿, 都要掌握好技術, 技術掌握唔好斷魚. 用手繩或用竿, 都會俾人少,

其他的同用手繩和用竿無直接關係, 不談了

鵬sir, 16號, 我再跟你學嘢
回復