搜索

[釣具] 船竿VS手絲

joesiu 發表於 19/6/2009 22:22:59 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東東莞
手絲是相當好feel...........!  我試過很多次.....了解d魚食餌情況... 我放三副排......一副是15磅, 中間一副是8磅, 第三副是25磅.....三副絲同樣用同一種餌...!  大家請估邊副絲會中魚呢???^JFDB ...
ekin66 發表於 2009-6-19 22:04

師兄,咁樣好難講架啵,好多魚食餌都係跟水流排位,d水流向艇頭定艇尾先.

如果你講絲嘅粗幼,咁用1.5号,3号,4号試會最清楚.....當然目標魚要係鱲魚啦
回復

kirockdelux 發表於 23/6/2009 21:36:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
除左試底比較優勝外,我想唔到有其他理由用手絲(繩)比用竿作艇釣好:
1. 一release個環,魚絲即隨粒鉛直插入海床,手c有咁快咩?
2. 收c用鉸快定用手c快,唔洗問阿桂!
3. 有人話手c手感好過竿,咁有無用過布c先,布c係"零伸延"(不能用於手c,非常割手)
4. 當魚食餌,用竿一拉,幅度俾手c大和力度大。
5. 好多人收一堆c係艇面,造成陷阱給艇上其他人,竿就無呢樣野啦
回復

YY人 發表於 24/6/2009 11:29:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
係船有湧,船竿感應魚訊無咁敏感;而手絲反應最快、感應魚訊最直接!
回復

saping 發表於 24/6/2009 19:35:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
出艇就用手絲好,絲會生D,得食好多...
回復

chiulw28 發表於 25/6/2009 16:54:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好簡單,唔好太大喇,比條10斤左右啲靑斑,你去用竿上啦,咪斷埋跟住比艇友暗小囉
(通常艇友唔會當面小,但艇家一定$%#^$&^%&&%)
回復

hhkstore 發表於 31/7/2009 16:36:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟比較喜歡二合一!
用竿..不過放到底拎小小絲出黎當手絲,中左用竿收...
有時幾好玩...又唔累....

不過點左係手絲好...夠快....
回復

chiulw28 發表於 4/8/2009 11:38:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我見得太多用竿釣大魚比艇家小的例子(我強調,用竿釣立和chicken應該ok,但大班之流就無可能)
回復

allan 發表於 9/8/2009 05:21:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
現在是20世紀,人人都進步,新的年代,
要感受一切新的事物,跑快一些,唔好落後,
你們有沒有見日本,臺灣,美國,.............用手絲...........?
因為用竿有很多好處和釣發,
可用布絲,布絲可以幼很多,有磅碇,有手感,
手絲難做,釣底都ok,列如半水25米,15米,30米,
因為好多魚唔同泳層,
水淺ok,水深就.....................{:48_2973:}
這是個人意見
回復

alexsin 發表於 10/8/2009 09:52:04 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
手絲上魚手感1流呀
回復

ekin66 發表於 10/8/2009 13:31:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
手感最好當然係用手絲啦! 要視乎釣點的地理環境, 深度, 水流....去判斷你應該用那一種釣組比較適合?
用絲的種類和粗幼......用鉛的重量........和不同的魚餌..都會影響到當時的釣穫!!!!!!!!!
當然亦須要了解唔同深度有什麼魚種分佈在那一個深度, 手絲都可以在唔同深度都可以釣到魚.
問題係...你自己......用手絲時手夠唔夠定!!!!!! 若是你可以做到此點,  你就可以令你釣魚得心應手! 另一問題最重要是你自已的個人體能可以抵抗到幾多十磅巨魚的威力???
因為釣魚人的體力不足, 才研發出船竿和魚鮫.....要配合有此須要之釣魚人仕同樣地可以享受到釣大魚的樂趣!
若是你體能足夠和釣組的負荷能抵抗巨物...的....蠻抗..力! 我相信各位釣友都可以從手絲釣到的巨物! 箇中的起魚過程相當有滿足感!!!!  看看你的膽量如何??
當你試過用手絲....釣到巨物可惜抵抗唔到而斷絲....或燒手等情況出現!!  才會考慮用船竿和魚鮫去抵抗巨物沖擊力!
始終船竿是間接感受魚訊的.....手絲是直接感受魚訊的! 所以手絲係好玩好多! 大家認同嗎?
好多時...看到好多人用船竿都要配備好多架生...因為唔可以長期拿支竿去感受魚訊! 要等到中到魚
拉絲才可以享受拉魚和頂魚的過程!
只於手絲....你可以即時感受到...是否細魚...試餌 或是...巨物大咬?? 若是用手絲高手, 中魚機會率相當大,
我見好多艇家都係用手絲巨魚的...
我以前跟過一位朋友一起夜釣, 見過佢個朋友...係旦家人...用120磅...手絲..起到過50斤鱸魚...不過已經係
十幾.......二十年既事啦! 純屬個人表現! 我都看到呆了!!
所以現在相當幸福, 可以有好多唔同性能既船竿和魚鮫和釣線和其他釣組配合個人能力去試釣巨物!  
回復