搜索

小C妹係本網新手~請問有冇人玩緊海葵同小丑魚共生呢?~

yuko 發表於 28/12/2010 07:58:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
近期愛上左玩EGI,順便睇下本網其他板~搵到呢度真開心~因為我都有養緊鹹水魚~
大約半年咋~事源幾個月前當大潮退仲係響日抖既時候,我成日都去掘蜆既地方捉野尼養~
有槍蝦、各種蟹仔、水母、各種魚仔、海星及多款海洋生物等等~(太多講唔哂)
而家就養緊藍吊 X 1、坦克(類似木盒) X 2、木盒 X 2、雞泡 X 2 、火鳥 X 1、小丑X 2、黑武士 X 2同奶咀葵X 2 ~
睇住4條小丑係咁玩海葵,真係我又開心佢地又開心呀~
不過我仲係超新手,希望有養呢D野既各位C兄C姐交流下,點養先會養得好D啦~
遲D先分享下我寵物既相相啦~因為.......而家好眼訓喇~嘻嘻~
萬寶路 發表於 28/12/2010 11:06:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
木盒,牛角,坦克呢類,最好唔好養,一死會放毒,到時反缸,同埋唔見議四圍拾野養,好易帶咗d病毒入缸
michaelws501 發表於 28/12/2010 11:12:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
生物缸,玩海葵,蟹仔、水母、海星
 樓主| yuko 發表於 28/12/2010 11:27:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

放心啦C兄,我知道佢地係會放毒架,所以有哂心理準備架喇..... 不過佢地個樣實在太得意喇!所以我就買下一隻,買下又一隻咁.....嘻嘻~
我都知會帶病毒入缸,不過其實響魚店買既咪一樣有病毒......我反而覺得自己去玩,見到邊隻捉到邊隻再揀d合眼緣既尼養,咁樣好似係緣份咁,
因為個海咁大都比你搵到佢仲要捉到添!~而魚街買既就冇呢種緣份既感覺喇~
同埋魚街冇咁多品種比你揀......我捉尼養o個D生物十樣有9樣魚街都冇得賣架.....所以.....
點都好,多謝C兄你提醒我呀~~~
 樓主| yuko 發表於 28/12/2010 11:29:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
生物缸,玩海葵,蟹仔、水母、海星
michaelws501 發表於 2010-12-28 11:12

C兄養葵唔養埋小丑魚?睇佢地共生好得意架~
水母好難養呀.....你係全部野養響同一個缸?D蟹唔會搞水母同葵咩?
萬寶路 發表於 28/12/2010 13:22:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我初玩果時都係玩RT缸,又要用鹵仔燈又要用水冷,佢地就舒服,我屋企人就投訴,後尾覺得好煩,跟手轉玩FOT齋養魚,早二年一次突然轉凍,落唔切暖管,一晚之間缸水跌咗成十度有多,d魚收晒口,救咗幾日,睇住一條一條歸西,冇晒心機,心灰意冷,送晒比人,連d架生60吋缸一次過送晒
萬寶路 發表於 28/12/2010 13:25:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
放心啦C兄,我知道佢地係會放毒架,所以有哂心理準備架喇..... 不過佢地個樣實在太得意喇!所以我就 ...
yuko 發表於 2010-12-28 11:27

點都好,買同捉都最好搵個醫生缸養幾日先,睇清楚冇問題先放入主缸!
demotam 發表於 3/1/2011 12:32:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我依家都唔養葵,試過兩次隻葵自己走去過做流度!!!!! 差d 返缸!!!!
 樓主| yuko 發表於 6/1/2011 19:29:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我初玩果時都係玩RT缸,又要用鹵仔燈又要用水冷,佢地就舒服,我屋企人就投訴,後尾覺得好煩,跟手轉玩FOT ...
萬寶路 發表於 2010-12-28 13:22

呀.....好慘呀....我都試過d魚係咁病、接住死.....醫極都唔斷尾......好難過又心灰意冷架真係.....
不過我鍾意既程度係隔一排又會玩返~嘻嘻~因為養魚其實好有挑戰性架~睇住佢地游來游去又好開心~
 樓主| yuko 發表於 6/1/2011 19:42:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
點都好,買同捉都最好搵個醫生缸養幾日先,睇清楚冇問題先放入主缸! ...
萬寶路 發表於 2010-12-28 13:25

唉.....我冇醫生缸架.....因為係哎左媽咪好耐好耐先比我養缸16"缸仔咋.......
但我每天都好留意我所有寵物既健康~所以so far咁耐都未試過有咩大問題,最嚴重o個次都係死左2、3條魚....