搜索
返回列表 發新帖

小C妹係本網新手~請問有冇人玩緊海葵同小丑魚共生呢?~

樓主| yuko 發表於 6/1/2011 19:45:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

係呀~養葵要小心啊~~~通常我想買一樣野之前都會上網睇睇有咩要注意先買~
你下次可以試下丫,咁樣會大大減低新手死新寵物既機會~
唔止海葵,其他任何寵物、甚至做每件事都得~嘻嘻~
上網check check先,做乜都放心D~!
ray853 發表於 7/1/2011 11:05:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
RT缸,三大事項, 水流, 光源, 溫度, 再加忍手(吾加太多生物, 吾好成日餵魚), 每日如有可能換10%水, 你想D生物死都難
重有RT缸如有足夠生物石, 吾須要加濾材, 生物環, 炭, 白棉, 全部吾要
joesiu 發表於 9/1/2011 16:14:38 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
近期愛上左玩EGI,順便睇下本網其他板~搵到呢度真開心~因為我都有養緊鹹水魚~
大約半年咋~事源幾個月前當大 ...
yuko 發表於 2010-12-28 07:58

養生物缸真係好好玩,mo仔就最好買印尼種或人工繁殖,襟養好多架!

rex623 發表於 22/1/2011 02:13:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
WOWOW 師妹加油!
好想買一堆人工繁殖 D BB 痴到成個波咁好正 .奈何 家中2條惡霸新娘 實打交...
BEANLAM 發表於 16/2/2011 16:55:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我有諗過玩共生   古B同槍蝦  加沙底
E加都係死死下玩FOT   算

手板牛角魚我死過條係缸 到  換50%水   冇死魚
不過都係唔好搏
ntc 發表於 28/5/2012 13:44:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師姐可唔可以PM我係邊到可以捉野養呀?

回復 支持 反對

336338 發表於 28/5/2012 16:30:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我又分享下先(魚魚相一張, 希望唔好介意), 我係釣魚善養魚超新手, 如果師姐鐘意玩小丑, 試下玩繁殖丫, 好有成功感架.

回復 支持 反對

haha3157 發表於 1/7/2012 14:47:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我係屋企冇養咸水魚~
不過係公司養~~
細細地開左個12吋缸...
之前養左條太后,紫月,黑背心.藍面...
不過因為打交~之後病...
e加得返一條紫月,一條橙尾古b...
e加一加魚就打到7彩~_~

唔建議拾海邊d野養~
因為我見個同事佢個缸~又有鮑魚又有青口~仲有紫菜加田螺= =+
不過好快個缸就生d一條條髮絲甘既野~清又清唔到,,,,,,而且死日死魚~_~
回復 支持 反對

stsword 發表於 2/7/2013 16:22:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
養葵要好有心機... 溫度要小心...又要餵野比佢食(係夾住咁餵)...
我都好鍾意執野養...小弟覺得...自然界的魚比缸裏的更衛生... 佢地水流好...食得又健康... 好過D 魚鋪...你諗下養豬係點就明白其實佢地好多傳染病...
但自然界的魚好多時會唔開口餓死...
回復 支持 反對