搜索

2007 日本iso fishing潮聖之行- completed!

sunhee 發表於 20/12/2007 08:08:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 日本
<
Before anything, 在此要向薄墨賢二夫婦致謝, 雖然佢末必看得到

毫不客氣gae我一去就去打攪左 佢地8日. 由於我ng 熟地方又ng識日文, hotel 旅程 全部要麻煩佢地安排. 由於佢和佢太太都好忙. 但還是每日都為我prepare 好好gae行程,節目, 總不會要我一個人沒事做.還有要麻煩Kenji-san 帶我去釣魚. 其實佢都好忙, 佢每年可以私下relax 作釣gae日子其實不多, 但今次卻花數天陪我教導我釣, 自已沒得玩之餘還要take care一個陀手lung腳gae 靚妹.   佢中到魚也讓我玩, 見有魚埋左佢特登釣遠d 等我盡情玩, 什至把自己d粉也比埋我打, 自己ng打免得打開d魚. 我一中魚就取相機幫我拍照 etc etc etc. 所有辛苦的事都係有佢和有佢朋友處理好, 什麼事 什麼情況他也早已安排好不用我worry; 旅程中無論等上船, 船程其間, 上落礁, 作釣時永遠也在看守著我, 擔心我, 怕我冷, 怕我辛苦, 怕我危險, 怕我無魚釣. 我上到礁唯一要做就是乖乖坐好等佢地setup好 然後全心全意去釣. . 我細細個6,7 歲時爸爸媽媽也有帶我釣魚,也是無微不至甘照顧我, 情況好似Kenji-san 同佢太太今次照顧我一樣. 真有返回小時侯gae感覺 真的好開心!

作為名人gae 佢 一點名人gae架子也沒有, 雖然佢ng笑gae時侯個樣好似我ah 爸甘嚴蕭, 但別被他樣子騙到, 其實佢亦係十分愛說笑開朗gae 人. 加上佢有好多不同興趣, 盡對係談上數天數夜也不會悶不會沒話題的人. 真可惜我不懂日語.....不過我己決定努力學釣魚gae同時亦要學好日文! 甘
下次再見佢時可以surprise 下佢! hahaha! 其實佢英文也不錯! 不過可能小用初時要用英文溝通有d不習慣, 但第二日得我地兩個人亦已能用英文溝通了!   
佢和佢太太一起時佢太太不停當translator 佢太太係New Zealand and UK 住過, d 英語非常流利. 佢不停介紹 Tokushima 的事物和translate Kenji-san 和其他人gae conversation 等我可以understand. 我知做Translator 其實好辛苦gar! 所以今次亦大大麻煩到她 其實平日我較多Kenji-san 太太通訊, 能見到她面對面 king 計又是另一個好愉快gae experience! 佢係個好nice 好elegent gae  Lady. 每一個 鬪魂float 上面好靚gae字就係出於她的手筆! 她性恪樂天不愛停下來, 每日都安排得忙忙的    K-san 話佢太太起碼involve  in 幾十個不同gae associations. 和Kenji-san 一樣, 她亦都係full of energy gae lady. 兩夫婦與趣各有不同, 但見到佢地gae生活得卻好開心. 雖各有各gae活動圈子, 但一起時永遠也是開開心心的. 最好gae浮波, 加上太太靚字, 真係天作之合,, 老公老婆一起做最好gae浮波! 真係好浪 漫!  真希望我和我老公日後都好似佢地甘

今次gae旅程真係好開心, 對Kenji-san 夫婦gae感謝係無法用三言兩語去表達! 但真是好thankful. 只能在止再說句 "  日後會努力釣魚會進步!不會白費你地數日來所教我gae野! Thank you so much for everything ah! "

Day 1
一個人膽粗粗, 同男友去完京都後獨自去左德島縣找我偶像釣魚. 男友check in左送我上左5:20pm 巴士, 開車時才發覺我會ng見佢一星期特然好sad好掛住佢, 同好自己好似勇左小小    .  單拖找人地... 雖然之前見過不過都好似勇左小小!!

anyway, 因我偶像K-san 話釣具佢supply比我, 我帶小好多野 ( 但都成34kg行理  ) , 好彩不用竽袋否則重死...

係松茂站落左車,好快K-san倆公婆來接我, 好開心, 又見到我偶像!! 高興gae感覺遠超出細個可以同d偶像singer影相shake hand睇佢地錄音gae感覺! ... 三十歲甘濟好似時下d死靚妹甘hahahaha

帶左我食左餐正gae , 送我回hotel 已9:30,同bf king下電話pack好d野 check得in settle好上床已11時多. 明天一早出發! 3:00am meeting time!  開始連fish 3日gae 旅程! wohhoooooO! 去邊ng知釣乜ng知天氣點ng知住whereng知同who去都ng知!! hahahaha 事旦la! muahahahah!
First day in 德島!! 好high 下!

btw. 點解叫今次2007 日本iso fishing潮聖之行呢? 一來見到偶像可以同佢一起釣魚, 2來德島縣係 50-60年前ISO fishing gae 發源地, 無德島縣就無浮波la! 成日聽d人叫乜阿波釣法, 其實個波字ng係指浮波, 而係因德島縣  gae 關係, 係 德島縣gae釣法甘解. 我見到係到乜都叫阿波. 阿波銀行, 阿波水產, 阿波明物 etc etc~ but anyway, 能到發源地fishing, 直頭有中國人去長城gae感覺!! 爽!!

評分

參與人數 9金幣 +819 收起 理由
TEN69 + 100
naobao + 100 寫個勁字!!
O.S.YUEN + 49 我好羨慕!!
冰島 + 50 有水磅水~~
TiGER + 100 sunhee你終於成功啦........
C朗 + 50 介紹清楚....相片正
輝仔 + 70 比70蚊你我要睇魚呀...wakakakakakka ... ...
最強幻象 + 100 比100蚊你我要睇魚呀...wakakakakakka ...
JOEY_WALTER + 200 比2佰蚊妳買嘢快D返呀wakaka

查看全部評分

相關帖子

樓主| sunhee 發表於 20/12/2007 08:10:39 | 顯示全部樓層 IP:- 日本
Day 2

2:30分wake up, 睡左不夠3小時.... tired. sleepy... 日本人on time,我 ng 敢遲早左10分鐘check out la. 點知落到去未夠1分鐘佢就到! 快快手手 check out 上車出發!! 車程 由德島市南行2小時左右gae牟岐市, 是四國其一最出名gae釣魚點.

first stop! 佢話去買蝦! 甘早開門咩? 去到已見有other fisherman. d 蝦一袋袋有number pack 好有d掛係牆有d係門口地上gae. 原來一早call 左reserved  gae. 重有盆同鏟gae? 原來好多人係開好粉才上礁! d 硬kwuk kwuk gae 蝦比d大鏟插兩下己san開晒, 加d粉係甘衣hae 幾hae已mix好! 方便又快手  BTW, 有d 釣具店開足24 小時好似7仔甘! 無得頂!!! mix 好搞好又上車,  好多other 車去同一方向行, 9x9 又係釣魚佬 hahaha!

去到Lawson 買左d食物,  去到碼頭等, 好冷, 得 0 度, 好彩無乜風. K-san今日約左另一個friend一起( O-san), 佢同K-san 20多年老友, 年青時一地fishing到衣家, 希望20多年後我都似佢地甘有老釣友一起la!

船比HK d 大( 不過已算細), 船頭寬好易上落,  加上用木板無甘易sin腳! 正! 全個牟岐區有total 19年磯艇, 全叫xx丸, 好cute haha!

齊人上船都ng開船, 原來要等鐘聲! 6:10 am. 鐘聲一響齊齊出發! 重一齊開到個內灣位??? 去到每船都落一個人gae? 19個人企埋一齊係到 攪乜鬼? 19隻艇係到等...原來係揪簽決定那船上那位. 佢地已把礁位分區( 分得好細, 係正隔離大聲小小都king到計gae已係一區 )..haha 原來呢到係決定命運gae重要地! haha. 好好彩, 今日那位是其一好位! 去到那區, 船家叫上那就那, 無得ah支ah jor 佢地叫我地上一出水獨石, 好正gae位!  重有好靚gae日出!

我同K san 企獨石內側, O-san企咀位.
風平浪靜, 成海魚仔,,,, K-san 話ng係甘好, 有大野無甘多魚仔.... d 魚仔好在ng似HK d 老泥食餌, d餌落到去無魚攪... K-san 話: Oh my god.... 好小甘gar wor!  hahahaah
O-san 早上中在2條雞魚+1x小黑毛+1x沙猛+朱哥. 我回K-san 個位無乜野攪, 我第一口呙中一條石狗( 好大下大過手板)... ng係wah...K-san教我打粉, 睇住我釣, 好happy ah! btw,講下 setting 用3b波, 1.8主 1.5子,  13尺左右,  1.2 mega This 5.0 + tournament LBD. 我末用過甘輕甘幼gae釣組, 但佢幫我set, 無理由多多事幹, 幼都照用la...  重有搞笑小插曲, 佢特登打左餅紅色Cset 左落支制霸 kyogi + tournament LB 比我, 但d 絲好新又好彈, 我不停抄粉, 只好同我換來用la! hahaha, 真樣衰, hahahaha

佢等左一大輪有魚中la! 佢比左之竿我玩, 豬哥一條.. 之後中左幾口都係豬哥!! 反而1:00pm 左右對面釣友中到幾條黑毛, 20幾-30 個d, ng 太大. K-san 話d流ng轉無計, d 秎去晒對面到... 到下午3pm 才見有黑毛, 終於K-san有一口!又係好高興立刻比佢支竿我玩上到水 la! 日本第一條!!! 無計到幾長, 但 k-san 話35 cm  左右! 佢甘講我甘信la !! 雖不是自己中但同偶像合作又另有意義. 之後不久粉又無,船又到要走! 明天再努力吧!

上到岸再影下相, 見到碼頭好多黑鯛, 有d成磅頭呢! 嘆..hk有甘好影就好...

之後去hotel. around 20 分車程, 去到 around 4:30. 係好正gae溫泉hotel.  佢住 308, 我住 309 望住海灘全海景! 約好先去shower 同 溫泉先, 5:30 再meet up for dinner. weekday 關係個溫泉完全無人! 一個人玩晒! wahahahaha! 正! 個大浴塲重係全海景! 一路 tarn  溫泉一路see 黃昏真係無得頂! 不過時間ng多有d急, 食定dinner 再去吧!

dinner 係hotel 食d set, 有頭盆魚生termpura燒魚hot pot, miso soup , etc , 好鬼多! 但我地勁hungry, 全部KO!! kikiki 雖然佢英文不算好叻, 但用d英文小小日文漢字手語畫圖下一樣communicate 到! 食完dinner 佢上去rest, 我去check e-mail 一會等d野食落左隔又去 hot spring, haha , 又係包塲@@ hahahahaha 正.  hot spring 完再check e-mail 上下 fishinghk.com, 個頭干就回房sleep. haha , 太tired 了, 一上床就訓著lu! hahaha

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| sunhee 發表於 20/12/2007 08:10:57 | 顯示全部樓層 IP:- 日本
day 3

又一早起身...又冷又黑, 但想起ng敢遲到同d黑毛係海!! 彈起身, ready to go !!!

今日also去牟岐, 同行另一釣友係K-san gae 老友, 又係20-30年個d. 一見面又解釋一輪點解帶住個甘gae死靚妹去fishing hahaha. 個都覺得好有趣, 女仔,中國人,單拖 hahahaha.

今日和昨日一樣, K-san 同友人事事照顧, 乜都ng比我攪只係叫我乖乖地坐係車怕我冷. 上到船佢叫我lay入船長室無甘冷, 我太tired 好快 hup 著左 haha. mung mug sung sung甘... 去到礁位上在去, 又係叫我乖乖地坐係到等佢地set up. 好不好意思但又更ng好意思ng聽佢話. 日出今日好靚, 我於事一邊等一邊take photo. 佢地 set up 好竿都開埋又叫我釣. 今日又係成海魚仔.....K-san 有d擔心... 佢worry我無魚釣重多過我!! haha, 佢反而ng知我有辛比佢帶我釣魚真係開心到死!! ng好話無目標魚中無所謂, 全日無生物都係甘開心!

過左不久有3-4條似鯊魚gae物體係腳邊游來游去追魚仔gae  成米長一條... K-san 話多數係Hamachi!!! 我一聽見hamachi, 第一句就係 "oishi!!" K-san 同個friend笑到死死下. 之後我梗係成個細路又笑又跳話想釣佢地...K-san 同個friend笑到 有d甘gae野係到又ng走都估無運行, 但見到甘大條都好happy!! 最衰無鐵板同假利la...ng 係demo 下 HK style ISO rod Jigging 比佢睇   成個morning = 0 Gure...

下午一時k-san 見我又ng飲又ng食就ng比我釣要我坐底食野....佢個friend自己成早無開竿一路睇住我釣教我 net 下魚 有時勾都幫我tie 埋. 我rest gae時候有魚食餌wor! 又係立刻比支竿叫我玩! 十分好飛氣力又長久, 子C得1.5, 無得死頂又ng 過得石...ng 似豬仔又ng似gure但重狠過昨日條35cm wor..乜東東呢? 原來大老泥!! 正ah! 出晒血收入冰箱先la! hahaha ! 見d魚開口又釣過, d hamachi 走晒wor,,, 不久開始有gure! 好多下 size 亦好大!!

食左好多口, 只起到兩條, 有條比上到gae明顯好飛同大的更人上到水面反炒頂得行得濟爆咀!@@@@@ 另一條上到水面net 到前咬斷c 又 88....有一兩條一中即斷好多有d玩, 有一條玩左一會直勾. 好high, 好free! 上到gae 一條白毛 43 cm 一條尾長46cm. 係K-san同佢個friend measure gae! 今次一手一腳攪dim,,有交代la! K-san 重happy過我,爬高爬低用不同angle help 我影相... 我有魚中梗係happy  la!! 對面礁d人以為我地儍左. hahahaa K-san 見多魚特登ng同我爭釣遠d又ng打粉比埋佢d我打.... 由始至終 K-san 個friend 都無作釣, 後來才知佢爸爸剛過身不能釣一個月, 今日知K-san 來釣魚特登陪佢順便多一個人take care我... 真太ng好意思,,好感動. 我估K-san平日私人同人去fishing 機會不多,所以ng釣得都來見下佢... K-san 人好人緣更好之固吧!

好快3點船又到, 雖d魚重係到... 不過心滿意足la! 一定會再來會會佢地gae!
回程時船家特別比個環島tour, 重送左2隻好好味gae大尾友我地tim!! 回到pier 有末用完gae 有利粉我手多見有黑沙 deng 左d 蝦落海, 佢地好醍望一大轉都ng食, 反而有d eel 引左出來! 想叫佢地來看又ng知eel叫乜.. 想左一會想地unnagi don ! haha, 應該arm 掛就大叫有unnagi!! 佢地ng信,, 後來睇到都話無係海到見到hahaa, 佢地笑話日本d魚鐘意我! 我話魚lar 鐘意男仔, 魚公鐘意女仔, 魚lar 比你地釣晒, 甘成海魚公見到我米走出來lor! 笑死! 佢地係碼頭吹水時船家話近日釣况mar mar, 成日過半人打龜. 有都係25-35cm 多, 好小有過40 cm. 加上正常冬天大風有浪同好冷, 但這幾日+末來數天天氣好好又風平浪靜好少有. 真係好lucky !

再三多謝船家同K-san友人gae照顧後又回hotel. 同yesterday 一樣先hot spring 再去dinner!
今晚去K-san 友人gae restaurant 食 dinner. K-san 話20年前 kyoto 認識佢,係好好gae chef, 係K-san gae top 5 restaurant. 小小一間restaurant, decorate得好得意好family style. 我地自帶Gure, 泥孟同大尾友去弄sushi!! hahaha 泥孟sushi係HK未食過, 真係正到! 係restaurant K-san 碰到友人, 又解釋一輪點解帶住我係到出現, hee hee ha ha 甘好開心! D 食物好正!! 食到飽飽大合照後回hotel, 上左會網又再去hot spring . hahaha !! hot spring後又再上多會網就上房pack 野. 明天7:30 食breakfast, 6:30 wake up 再去多次hot spring 先!  K-san 呢個Fishing trip + hot sping hotel trip + 美食trip = 正正正正正正正

明天會去另一釣點, target 係大黑沙!! 開心!! 88 la,弁岐! 係到永遠有我好好gae回憶!

樓主| sunhee 發表於 20/12/2007 08:11:07 | 顯示全部樓層 IP:- 日本
day 3 more photo

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| sunhee 發表於 20/12/2007 08:11:16 | 顯示全部樓層 IP:- 日本
DAY 4

Day 4

今日一早6:30 起身, pack 好野落下面check out 再去tarn hot spring before 早餐!
Haha !
. 神甘早梗係又係我包塲la!
Free!!
望出窗一片大海有山有水有日出, 好令人心情平靜.

時間ng tarn 一會就沖身走人不過hot spring 完個人relax 得濟又眼訓tim…
早餐buffet 好多野食, 溫泉蛋燒鯖魚燒池仔干刀魚干 etc etc, yummy! 正如之前gae plan, 8:00 on time 出發去Hiwasa. ( x). 每年有sea turtle hiwasa 海灘 生蛋. 亦係surfing 聖地 今日O-san join我地. 我地中途會合  買食物( katsuo 飯團! 200 yen 正到bay). 今日O-san ng ISO 去玩魷, 不過ng係玩EGI 而係用生池仔+浮波個d. 所以去釣點之前停停買生池仔( Aji). 去釣點都成9時有多. 攪好d野上船! 出發!! 一出港口已到釣點, 內灣位和零零碎碎的大獨石. 有一獨石已有人打緊石鯛, 我地上佢對內gae一粒獨石. 這是什出名gae 黑沙釣點和有小黑毛. 亦係好gae 大尾魷的spot, 不過船家話近排釣況mar mar.

上到石又係比人罪我乖乖地坐. 佢地set up 好才比我去釣. O-san show 比我睇佢點勾池仔, haha, 又學多樣野! 大尾魷season
其實過左, 11月完了. ~衣家水溫雖20 , 但已不多. O-san 成日中左一隻, ng . Ng 知用EGI ng會好d?

講番K-san and , today also ISO. Target Gure 轉為 40 cm up gae 黑沙! 釣組分別不大, 打粉比較實. 今日也是一海魚仔, 水好清流不太合有時向內壓. 釣黑沙d流壓出會好好多. K-san 都話今日 mun d lor. 今日gae prime time 2:00 pm around.早上中D 什魚同小Gure. 2:00左右 ,懶懶地坐係到釣.
d
流向右斜壓, 個波行到右面咀位特然飛波!! dgar wor! 向右抄 tim!我座位係離水ng,無角度帶佢, 為有打斜之竿死頂! 差小小包到石好在佢改變主意回頭走! 跟住佢向左抄, 我坐係到坐得太耐隻腳bay bayng 茂茂言地起身, continue 坐係到頂, 又係差d抄到石! 夾硬lil 條魚睇下佢回ng回頭, 好在肯, 再抄多次右,向下衝一段埋ng到石就大局已定, 見魚諗住係黑沙la, 但條野 wung wung 白白橙橙gae!! 三刀來gar!!!! O-san
見到好失望, 我就好excited la! 三刀係日本係垃圾魚….但就係HKgae dream fish! Ng 太大條30 cm 左右, K-san 話有40 cm gae size.

中魚前K-san 自己行左去第二個位釣, O-san
幫我net 完魚叫K-san 來同我影相. 之後d流轉, kar 左兩次石, d ng見左佢個96 浮子. 今日一早佢已話佢好like呢個波, 陪左佢10幾年中過好多大物! 如果失係我手上真係跳落海都要幫佢拾回佢!! 之後重抄粉抄到入左個攪! Haha, 我平日d Cng.. 但原來d 1.8C gar
wor! Hahahahaa

幫我攪dim佢又自己行左去第二個位釣. 之前兩日寸步不離睇住我, 見我都ok今日佢釣得比平日serious.
中完條三刀後我個度無乜野, 其間食得gae得條沙孟.
3:30
再特然飛波, O-san 估係Gure, 但我think ng. 原來係大老泥!
中完佢 K-san行回來,佢同我講佢好失望., 佢好想我中到大黑沙或佢中到條demo比我睇和比我玩. . 佢陪我fishing已係好好, 重會有心到因想比我睇和比我玩而緊張/失望, 好感動.

船來之前中多條雞泡, end of today la!
又係同船家同O-san say 88 gae 時候, O-san合照作記念. 佢次次影相都ng, typical Japanese Man, feel到佢好好人. 真希望有緣再見.

離開時有d失落, 真想多留一天再一天再一天

回到Tokushima city, K-san 送我回hotel 後也回家rest. 當晚自己食左tempura + unagi don, ok la. Hotel walking distance 釣具店, d 野好陳年….. 之後行回hotel, type up Day 1 gae summary 就去sleep.
明天10:30 左右佢同太太來pick up我去sight seeing. Excited! 佢太太好好人, 亦係因佢太太所以才可keep in touch J

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| sunhee 發表於 20/12/2007 08:11:42 | 顯示全部樓層 IP:- 日本
Day 5.

一早起身大把time, 打埋day 2 gae story ! 約定時間前15 mins 足夠packing + get ready la… 望望computer clock 9:45 am, 大把time la ! K-san 太太打比我, 我重好happy 甘話good morning! 問佢係ng係衣家出門口…. 點知佢話到左hotel, already 10:45 am …. 我即刻呆左.. shxt…. Forgot computer time hk time tim… aiya!!! Late la late la!! 本來plan 15 min gae 7 min 做左, but still late.. hai… 千萬個ng好意c, 怇地覺得我好攪笑….

今日change hotel, 去間好d係正市中心 gae hotel. later check in.
First stop
brunch.
係鳴門(Naruto)上山一間resort hotel, 好大好正. golf course tim! mom+dad and BF 實話正! 下次可以plan 下來玩甘米又可去好順便甘去Tokushima fishing lor !! hahahaahah

Today,佢地帶我飲茶! Try try japaneses Chinese food! 無乜太大expectation la.. surprisingly, 好好食!!! In any sense also好好食!! 個景又靚. Eat brunch, hotel 內合下照就走..

Next stop 去鳴門橋睇world pool, 係好大gae
x
. 原來K-san also第一次去.
Haha, k-san
計錯數, time table寫停流佢當左行流!! Haha, 去到無乜渦.. hahahaha, 下次再去過吧! Hahah
沿路佢point out 好多fishing spot, 包括佢釣gure gae 第一個位, 佢其中一d gae favorite spot , etc gae information. 我當然聽到入晒迷la!

Also, 雖然當時好慢流, 但有隻馬力差d gae 大貨船真係前進ng! 好慘! 如佢past ng 到就要wait 6 hours 等下一個停流la, 好在攪左10mins 過到jar! 鄧佢happy J

After
new hotel check in, 我想去釣具店so K-san +佢太太帶左我去. 一入到去人人都識佢, 老闆娘亦係女釣手亦被K-san 教過佢Ayu fishing.間店好大好多貨ah! Tokyo gae Sansui 行埋一面! K –san 立即introduce 我比佢, then 用日文一輪咀甘解釋我來自xx, 來做乜, 做左乜, 比我d相佢see, etc etc.. 我一貫作風梗係highla走來走去找野買!!!!d 野好貴, d out date item 50% off. 其他好多正價. HK actually 好平. 好多正野都大大件無得買, 好多野HK 又有, 係甘意買左d. 不過間store好大! 老闆娘比面K-san比我係店內take photo 我睇中左支玩具size functional gae 魚竿仔, 本來非賣品, 但老闆娘二話不說就話送比我.. so lucky so happy! promise 我會再去見佢! 見到女釣友好happy ah! Of course, 合照la! Kekekekekeke!

After, dinner time. 本來想去個間close down, 甘決定去間日本gae 中華料理gae chain 去試試. 好似 美式中餐, 不過不失.

明天又change hotel… 佢地明晚有事 so book Naruto gae hot spring resort 我住一晚relax . K-san 見我甘想fishing, 決定陪我近近地Naruto hotel
area fish
半日. 明日9:30 pick up, 釣到2:30 左右.then幫我check in hotel. 後來才知點解釣半日. 佢係要去Tokushima airport .
Daiwa
飛左d人來Tokushima K-san
king/sign
明年gae contract. 如我早知梗係話ngla! 佢太好人la! 又有d ng好意思好感動….無以為報….

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| sunhee 發表於 20/12/2007 08:11:50 | 顯示全部樓層 IP:- 日本
Day 5 more photo

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| sunhee 發表於 20/12/2007 08:12:01 | 顯示全部樓層 IP:- 日本
Day 6:
今日ng會一錯再錯la! Ng會睇錯鐘gar la!.. 但佢早到左15 mins… 都係要 rush.. hahaha
去左yesterday fishing store, 佢去開粉又係ng肯比我help, 叫我又入去睇野! 我打算Sunday morning再去所以today ng買住lu.

Ready la! 又出發! 今日fishing spot d人工駁. 都有不少釣友呢! K-san好有禮同人say hi ah, king兩句甘. 今日佢比我自己開竿la. 3 支竿我select 左支銀狼 1.2 5.0m. 佢話此竿上過5-6 over 60cm and 50-6050cm gae黑沙! . 比我select 浮波我select左個末見過gae平頭float, F 浮力. Set 好打粉好多魚仔ah! sharp!! 但當中有dgure + other 魚仔. fishing spot 是秋天有好多黑沙 大尾魷gae 地方! But現在已過時 hae 釣下甘解.. anyway, 中左好多小size. 重有條大水針. K-san 話係此區末見過水針 gar!.also, 重有條 hamachi but ng 食餌. Anyway
之前因日日fishing 風和日麗又有魚而比佢成日叫我 Lucky girl. 今日見到甘多平日nggae魚升級改左新名叫Miracle girl. Haha

今日dng arm, d sharp ng開口, 打有餌都係慢慢游去. 大條d gae直頭 no eat.. bear!!

Also, ng 講好多人ng, K-san 20 多年前已係電視教人玩EGI gar la! 今日佢帶左d 囡囡出來玩下! d ng 係市面野, 係佢名人友人手作送比佢gae. d color 重好似yamashita d 新色tim! 佢送左三隻比我任我select, happy. 佢地一定ng會再落海gar la!
(
佢地上晒岸我會照護佢地一世gar la)

今日雖無乜fish , 但學gae野好多,demo 好多次, 不停打粉比我睇應如何打, 如何決定釣棚, 魚的活性index etc etc. happy ah! 可惜我識gae重係好皮毛, ng能盡用今次change 去學習. 比左我gae機會dd gae, 一定感受深好多. 今年要努力, 希望明年再有甘gae機會! 重有要學日文!

送我去hotel check in 佢才去airport. 我估佢遲到, 因我地重fishing Daiwa d 人已在airport 等緊我話我自己chech in ok 佢係都ng肯怕我攪ng, 真係有d似老豆worry 個女甘J

hotel 有個Awa village, d文化村gae, 其中有個灘位比人畫 pottery 再幫你burn 好一個月後寄回給買家! 我畫左隻plate 兩隻柸送比佢地. Haha, 畫就畫得nggar la, 但心意la. 畫左個幾鐘ga ! hahahaha

After that, dinner .
好好味 gae sushi. Angawa 正到bay!

Then hot
spring.
回房無internet, word type 好左d summary , ng forget detail gar la!

好開心! 真係ng知點形容.

樓主| sunhee 發表於 20/12/2007 08:58:33 | 顯示全部樓層 IP:- 日本
Day 7

今日落雨la! 之前幾日甘好天真lucky! 今日8:30am一早起身吃左早餐就去hot spring. 今日去左個露天, 又係全海景, 無得頂ah!! D水熱吹埋來d風冷! . 10:00am on time lobby 等佢地.

First stop 去左買書! 因我想要d魚類圖Garm. K-san 話有本好好但間publisher 3年前close down , 市面應無得賣lu. 去到book store 找到幾本ok, 事旦買晒實無錯la. Kiki

之後去左佢友人係Sogogae 炸豬肉restaurant lunch! 佢個到d chef 以前亦釣魚, K-san 好久無去所以見到面好開心! D炸豬排
Yummy, d
肉又有肉味又滑! ah! chef 重私人送左炸蝦比我tim !
haha !

吃完lunch 佢帶左我去睇Awa dance. interesting. 重要原來K-san甘大個都末特登睇過dgae show hahaha. 後來重要比人拉左出去跳! Hahaha ! 好在K-san 太太陪我出埋去壯膽!

之後佢帶左我去另一fishing store, , 但無甘多野睇, d野平d. 有支daiwa 中通頂級EGI 竿discount 平過hk 好多, 但拿不到去HK 要寄又煩 拿左上手都放底番….

跟手再去前日去左個間店, 上次我promise 左老闆娘走前會再去見佢! 再買多左小濕星野. 老闆娘今次送左本Young Daiwa Club gae
Menu
比我, 叫我比d心機用來學日文J kikiki 佢又甘橋今日做左d Sushi 問我食ng, ng客氣話一定要try, 佢好happy pack左一包包到好靓比我. 真係好友善.

hotel lobby check in, 佢地交左部份有名gae 浮子order. So happy! 每一次收到d order 都好happy, 因知佢特登為我做. 每次都有好香gae塗油味, other float nggae親切感. 今次order 3 set 有名gae 白色單色, 3 色還貴! K-sanng會再做白色float ( at least at this moment), 今次應係最後一次做, including我以後gae order.得好好保管!

之後行去車站買左ticket, 晚上係車站上gae hotel 吃左餐法國野, 好高水平. Yummy 到食完先記得ng記得影相. 答及釣點, 對佢gae float gae 感覺, 同佢地認識gae趣事. 說到尾, 我同佢地認識到只能以有緣去解釋. 要所有事都佩合好才能一起. 亦好感激佢地數日來gae照顧, 教導. 學到釣技釣心知識比中到魚gae 重要! 係我面前gae高手釣了40年魚, 現在還在追求進步同有熱情, 我亦要努力去學習同享受我的釣魚生活. 想起明天要走真係ng sae ! 不過開心還開心, 好掛住男友….

回到hotel, 再一次say 88. 明天1:20 bus Kansai airport. 雖然我行都行到去airport, K-san + 佢太太還是好客氣地再來陪我一會 K-san 話明天再比個last fishing lesson .. 一聽到 last 字又有d傷感tim… 但做人要滿足, 今次experience 已得著不少 J
Tomorrow tomorrow ….

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| sunhee 發表於 20/12/2007 08:58:40 | 顯示全部樓層 IP:- 日本
Day 8 -- Last day la

last day la, 一早8:30 wake up pack 埋d野. 雖然玩得好開心,但成8日無見男友, 都好想快d回hk 見佢: 佢會接我機呢!
昨日約好 10 am 左右係hotel 樓下meet. 我雖早左但 Kenji-san 一如平日甘 on time, check out 完好快佢已到  今早得佢一個, 因佢太太要送佢大仔兩公婆去車站會遲小小才到. 我地兩個坐低坐時我又有機會ask qestions lu Kenji-san 話: this trip's last lesson   kikiki 個lesson last 1 hour 左右, 真係好好gae學習機會. 佢叫我比d心機用心釣, 一定會成為好gae fisherwoman 希望ng會令佢失望la!

等佢太太到左我地上左hotel 上面gae Japanese restaurant 食 lunch. 好好味! 回港前gae last big meal la.

食完lunch, almost time 要去車站. my bus is 1:20 pm. 佢地特登book左間係正bus station gae hotel , 所以可以行去. 非常方便!! 好快時間到la, bus 到左行理上左我亦要上車了... say 多次bye bye, 和佢太太來個hug, 和K-san 握手, 再一次多謝佢地一星期來對我gae kindness同照顧就上車了. 88 la, K-san 夫婦, 88 la Tokushima!! 一切都好難忘好開心!!

希望佢地再來HK 時我亦能安排到一個甘難忘gae 假期la!  

係bus 到take 下photo, 好快就sleepy 訓左haha... 去到airport, 行理over weight 成 8 KG ( actually 10 kg 但我 long 我 行理 long得好計少左2 kg.. ) haha, 2100 yen 1 kg, 嘆,,, 無計la... D重野已係晒我hand carry gar la! hahaha 個 hand carry 係重到一個人 抬ng到上去機上gae over head compartment ! haha, 我加一個男空中服務員先免強成功jar!  hahahaha

入閘前餓餓地係Kansai ariport 2 樓找到間麵檔吃左個豬肉麵!  suprisingly 好正! D 湯香到不得了! 飲左大半碗拉! hahahaah

anyway, 之後順順利利回到hk la!  正式完成今次潮聖之旅lu!
見到男友回到家gae感覺真好!

登錄/註冊後可看大圖

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
細雄 + 100 我好QQ羨慕呀!!sunhee妹...

查看全部評分