搜索

[釣具] 各位有玩Kayak的ching入來=v=v

d18d18 發表於 27/10/2010 21:27:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
Kayak真係好吸引,又可以浸下水,又可以近距離接觸大自然,

近排見到版大玩得咁過引,真係想試下玩,

唔知各位玩Kayak的ching會買幾長同咩火數的竿呢?

大家討論下,講下自己心水竿
jayjay05385 發表於 27/10/2010 21:49:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
玩小物多,通常7'6 ML桿,加2500S攪~
釣到都係D差唔多有一斤半斤嘅~~
好好玩~~~kakakakaka~~~
 樓主| d18d18 發表於 27/10/2010 22:12:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

ching....其實o的鮫後面有好多S,B,SHD,H果O的英文字係乜東東黎架?有冇網可以睇到佢地係代表乜?
我只知道S代表淺杯
arcticwind 發表於 28/10/2010 11:28:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Kayak真係好吸引,又可以浸下水,又可以近距離接觸大自然,

近排見到版大玩得咁過引,真係想試下玩,

唔知各 ...
d18d18 發表於 2010-10-27 21:27

其實要視乎你當日去D乜位同想搞D乜魚.
好似我地去開西沙灣果頭, 可以話係個小物天堂.
艇上作釣唔駛遠投, 於是我會帶一支6'4"小物竿, 短短地, 玩膠蟲過手癮一流.
另外會再帶多一支硬少少嘅UL級Bass竿, 用黎拖下硬假餌.
硬野通常中D魚都大D, 有時仲會中星鱸, 爽到叫救命架....
我最近訂咗一支Kayak專用嘅鱸竿Smith Paddlist, 希望可以發揮下啦.
 樓主| d18d18 發表於 28/10/2010 11:42:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實要視乎你當日去D乜位同想搞D乜魚.
好似我地去開西沙灣果頭, 可以話係個小物天堂.
艇上作釣 ...
arcticwind 發表於 2010-10-28 11:28

好正呀....唔該哂CHING解答,另外想請問知唔知O的鮫後面o的S,SHD,果O的係咩意思,有冇咩網可以睇到哂係代表咩?唔該
arcticwind 發表於 28/10/2010 11:52:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好正呀....唔該哂CHING解答,另外想請問知唔知O的鮫後面o的S,SHD,果O的係咩意思,有冇咩網可以睇到哂 ...
d18d18 發表於 2010-10-28 11:42

我淨係講Shimano啦, Daiwa等其他師兄解答.
S = Shallow, 淺杯
SDH = Shallow + Double Handle, 淺杯 + 孖柄
HG = High Gear,  高齒輪比, 收絲快D
PG = Power Gear, 低齒輪比, 收絲慢D, 但好力D
XG = Extra High Gear, 加高齒輪比, 收絲最快
F4, F6, F8 = Fluorocarbon, 碳絲專用, 4lb, 6lb, 8lb等等
另外仲有D係號碼前有個C字, 例如C3000
C = Compact, 細隻D, 例如C3000有3000嘅藏絲量, 但只係2500嘅body.
唔知仲有冇其他呢...
 樓主| d18d18 發表於 28/10/2010 20:58:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我淨係講Shimano啦, Daiwa等其他師兄解答.
S = Shallow, 淺杯
SDH = Shallow + Double Handle, 淺杯 ...
arcticwind 發表於 2010-10-28 11:52

嘩...ching,多謝你呀,超詳細呀!!!~~!!!唔怪之得你釣到咁多魚,高手是也....失敬失敬...