搜索

[釣具] HECHI竿如果選擇

appdee 發表於 26/1/2008 21:17:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
請問各位有沒有hechi介紹, 因有d地方前打竿不太岩用, 想用hechi竿

價錢可在1500~2500左右(櫻花, gama, daiwa, 黑工等牌子都可以),

竿頭軟d比較適合我既習慣, 長度可在2.7m以上
亞多哥 發表於 26/1/2008 21:31:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Sakura - 西海 ...約1.5K
 樓主| appdee 發表於 26/1/2008 21:58:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
DriftsinkAngler 發表於 26/1/2008 22:02:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
點解唔唸支36/42先呢???   多D用途喎!  

咪好似我今晚大風揸支2.8又拎番活存左120小時的蝦番屋企!!  青日都唔知生唔生啦!!!  有長竿就去左釣魚!!!
 樓主| appdee 發表於 26/1/2008 22:21:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 DriftsinkAngler 於 2008-1-26 22:02 發表
點解唔唸支36/42先呢???   多D用途喎!  

咪好似我今晚大風揸支2.8又拎番活存左120小時的蝦番屋企!!  青日都唔知生唔生啦!!!  有長竿就去左釣魚!!! ...

因為我搵唔到一支有西海筏仔頭咁軟, 腰又要比較強既前打竿
玻纖頭心, 炭纖腰果類
DriftsinkAngler 發表於 26/1/2008 22:49:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
前打竿先多是龍鳳尾架!  要軟夢境36/42軟到你驚至算!  都4舊唔洗
亞多哥 發表於 27/1/2008 02:54:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 appdee 於 2008-1-26 21:58 發表

是不是3節果隻, 金剛特性又如何呢

吾記得係米3節.....曾經去官塘間X龍睇過呢兩支 2.7m - 西海 & 金剛, 覺得西海頭截太淋同筏仔一樣冇分別, 但支金剛就正好多.....之前up錯左, 西海2.7m 好似8~900左右, 金剛1.4~1.5k左右.
cuore 發表於 30/10/2008 03:19:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 亞多哥 於 2008-1-27 02:54 發表

吾記得係米3節.....曾經去官塘間X龍睇過呢兩支 2.7m - 西海 & 金剛, 覺得西海頭截太淋同筏仔一樣冇分別, 但支金剛就正好多.....之前up錯左, 西海2.7m 好似8~900左右, 金剛1.4~1.5k左右. ...

師兄有冇玩過大江戶carbon/glass, 特性如何???
小弟都想搵支2.7m hechi 杆,  
如果好似黑武士本先調子咁就最好!!
davidbowie 發表於 30/10/2008 03:27:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
davidbowie 發表於 30/10/2008 13:43:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
查實我都唔知HECHI竿釣法同識用於香港咩釣場..