搜索

[釣組] 全遊動Q&A

ken563 發表於 14/3/2008 22:30:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
<
我想問下如在夜晩用GTR是否難題呢?
elvisyam 發表於 17/3/2008 00:50:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
老虎師兄~
我有兩個問題好想知丫~希望盡量解答
第一個係  咩流水用咩野水中比較好呢~?
第二個係  點先知有冇魚食?.?
JOEY_WALTER 發表於 18/3/2008 11:30:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

其實要睇情況而定
簡單D講 set  死水中嘅大都份都係直結(eg t型水中)
相反非固定嘅水中就要加寧圈頂粒水中(   eg  M型 & 冬菇型水中)

但最重要都係 setting
JOEY_WALTER 發表於 18/3/2008 11:43:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 ken563 於 2008-3-14 22:30 發表
我想問下如在夜晩用GTR是否難題呢?

難就一定有但只耍熟習波子+水中+釣場+流水基本上與日水無分別(只不過看不見釣組下沈速度)
再加上晚問較小魚仔盜餌其實更加會易中魚,只不個夜間用的全游動浮波較少選擇
阿恆 發表於 19/3/2008 03:34:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 ken0100 於 2008-3-11 22:34 發表
咁tubo流+強側風...又可否用重釣組玩全游動?...例如:5B至1号波....

如何比我.............

通常強風我會把竿頭插入水~~
用沈水絲(但小心掛邊)..0號橫向既浮波(當然可用其他浮波啦~~只是個人意見).....分段夾2b,b,g2令浮波下沉(減低風既影響)....用留絲去感覺就餌...(e.g.放6秒絲...按2秒絲....再放6秒...................)

阿恆 發表於 19/3/2008 03:39:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
在此一提.....如果太集中留絲......釣餌會升起.....但都有其好處.....大家想想
武美西岡 發表於 19/3/2008 16:06:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 阿恆 於 2008-3-19 03:39 發表
在此一提.....如果太集中留絲......釣餌會升起.....但都有其好處.....大家想想

我想咗成晚,到想唔到呀,點解呀,請詳盡细說,Thanks
 樓主| TiGER 發表於 19/3/2008 16:51:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 口虛s 於 2008-3-9 14:05 發表
TiGER兄 咁玩全游最好用邊一種浮力既主線呢(全沉 半浮沉or全浮呢)
同埋點解用個一種呢

唔係話用邊種最好既....係配合.....如玩00、000、0000号用全沉線較配合....因配合釣組同浮波一起潛沉....
我見過有釣友玩0号、00号只要個浮波下沉就以為有魚就抽竿或者帶絲/帶起釣組....以為有魚食餌....其實只係果個浮波既特性係負沉....所以經常拉起睇吓但口餌仲係到又放又沉又拉起睇吓....咁咪用錯咗浮波去釣對象魚.....
 樓主| TiGER 發表於 19/3/2008 16:55:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 tagtagtag 於 2008-3-13 22:02 發表
細心看看浮波在水面的晃動當你的魚鈎掛底時浮波會不正常的向下沉這時主絲的拉力會加大

無錯..
 樓主| TiGER 發表於 19/3/2008 16:59:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 anglerboh 於 2008-3-14 22:08 發表
係唔係全遊動釣組用直結好過用擰圈呢

都唔一定....有時釣深場用擰圈可幫魚絲放氣(用蝦仁餌或粗主絲時最明顯).....而有D擰圈有重量可以當做夾鉛用....