搜索

投釣的真義..

naobao 發表於 16/3/2008 00:01:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
有無人知道...
鄧波比 發表於 16/3/2008 00:21:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
樂趣之一:探索、搜尋、收集資料、再探索
歐穎海 發表於 16/3/2008 00:45:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
一班同道人,去打沉底.
RGiggs 發表於 16/3/2008 10:17:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
拋絲時"free"既一聲,去到老鏈咁遠!爽!
跟住見隔離個釣友,想拋得遠過我!
出盡力一拋!"拍"一聲斷絲,好清脆!
粒鉛同勾就飛左出去,原來未開杯!喪!
TEN69 發表於 16/3/2008 13:10:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實我都想知,
投釣的的確確又佢深層既意議,
但係以我所見....................
一個人,
一、二、三、四、五、六、七枝竿,
有D似放光既感覺。
意議究景係咩,
我都想知...........................

飄飄然 發表於 16/3/2008 19:25:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TEN69 於 2008-3-16 13:10 發表
其實我都想知,
投釣的的確確又佢深層既意議,
但係以我所見....................
一個人,
一、二、三、四、五、六、七枝竿,
有D似放光既咁感。
意議究景係咩,
我都想知........................... ...

哈~~TEN69師兄,好多時我成日諗,一個人,1,2,3,4,5,6,7支竿同一時間中晒魚既時候個情景應該會好有趣!!
billychan246 發表於 16/3/2008 19:34:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都經常見,有人真係同時用6,7支投杆!但佢一條魚都釣不到!我諗佢,想用多d杆,諗住機會多d!但冇諗過,增加技術,而增加杆的數目!其實多杆,冇技術,咁支支杆的效果都會一樣!!
而我係用兩支杆,兩種餌,一遠投,一近投,一東,一西!不過要控制兩支杆係幾吃力!我真係試過,兩支杆同時有反應,真係吾知控制邊支......
 樓主| naobao 發表於 17/3/2008 01:40:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
點解我要問呢個問題!!
因為拋投呢個動作,根本好多種釣法都會有...
有咩野釣法我就唔駛講...
可能我真係有D固執...不過我個人開版原則,
就係能夠好明顯咁分類到釣法...我就分,
你話餌木係咪假餌??相信無人會反對...
但點解要開專版??
而且仲有有心師兄組織左HKEC去推廣添...
就係因為有佢特別一套玩法...
呢個亦係我遲遲唔想開版嘅原因...
你話有人提議開"灘投版"又唔同,起碼有左一套玩法,
就好似Fly版,雖然唔多人玩,但相信喺香港都可以清楚明確咁推廣吓!!
配合環境係好重要...好似台灣有釣友專釣龍蝦及用牛車輪放長線咁,我就唔提議開專版.
依家呢度只係試版,不過都好多謝有心人士提左唔少意見,
我會因應不同意見再回應!!
但我希望各位幫手留意及了解吓......
如果所講之拋投技巧如涉及已有專版的釣法,請到相關版區討論,不要強加入投釣!!
例如石鯛釣組及拋投技巧,就請到"石鯛&重磯",
點解??因為釣法攻略就緊係要包括晒所有野嘅配合!!!
華少 發表於 17/3/2008 01:58:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
係香港...
真正的投釣並非平時阿叔阿伯的打沉底
而係用一枝適合長度,適合號數的投竿
用一個重量與竿身,釣者能平衡到的投釣用紡車式絀線器
用特定或自己一套的仕掛(係仕掛)
於沙石灘間拋投作釣
這才是投釣...
投釣每種的釣組,都有針對性的魚
香港係比日本少D魚種
但起碼有沙鑽做目標
你心中有一定的目標
才會去了解該種釣法
咁樣你就一定唔會打龜
而我已好耐冇玩灘投釣
若會再玩,我一定以沙鑽做目標

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
飄飄然 + 50 我好贊同!!

查看全部評分

華少 發表於 17/3/2008 02:01:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
同埋投釣雖然係最基本的魚竿用釣法
但係日本,可以針對大家最愛的CHINU,在香港亦可以
至於釣不釣到目標魚
就要睇大家的研究,實戰同戰後分析....
所以波比的四句是要銘記在心