搜索

點樣先至係投竿

naobao 發表於 18/4/2008 23:20:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
我諗唔係話投到出去就叫投竿掛~tyjp-3-1^
係咪應該有D規格...
Abp 發表於 18/4/2008 23:55:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
節數小通常五節以下,"街"明顯大好多同小,用以減低阻力
黑雲 發表於 18/4/2008 23:55:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
tonypak 發表於 19/4/2008 00:47:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都想知

我以前拎住支"投竿?"(擬似石鯛竿) 去碎石灘玩
有個叔叔問我用呢支竿想釣咩魚?
其實我只係想拖下D狗公

到而家都唔係好識分"投竿"同"石鯛竿"
歐穎海 發表於 19/4/2008 01:15:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我覺得其實由於大部份買投釣用品之人,多數是初學人士,故在較平價位貨品分別不大.
致於後期精功左,有要求,分別就分叉大.
在日本有近似船筏竿頭敏度竿子約為2.7米長,三兩支一組,平放在碼頭竿架位,釣魚,成個碼頭大約有有十一至十二人,7至8個竿組,同一型式釣魚.

日式灘投竿種-手持或放在竿架.
美式灘投竿種-直接插在沙上
防波堤竿種-較重竿腰,竿皆較多
平價品,頭皆接下可以就算,常稱,萬能竿.
leoncody2639 發表於 19/4/2008 01:33:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
投竿分振出和並繼兩種

並繼只得三節組成,6~7個GUIDE,GUIDE較大,最長為450,絞夾較高!
http://www.fujitackle.com/catalog/imgs/2008/pdf/36_41.pdf

振出由3~5節組成,6~7個GUIDE,GUIDE較大,最長450,絞夾較高!
 樓主| naobao 發表於 19/4/2008 01:58:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 歐穎海 於 2008-4-19 01:15 發表
我覺得其實由於大部份買投釣用品之人,多數是初學人士,故在較平價位貨品分別不大.
致於後期精功左,有要求,分別就分叉大.
在日本有近似船筏竿頭敏度竿子約為2.7米長,三兩支一組,平放在碼頭竿架位,釣魚,成個碼頭大約有 ...

同意歐師兄所講,初學人士其實初步只係需要係一支多用途嘅釣竿,
不過進階之後,一係選擇左一D專門玩法,一係追求拋投距離!!
嘅然呢版係講投釣,不如就講得深入d....
振出和並繼型式就好多竿都有,
不如分享吓一支投竿,究竟佢嘅結構點樣有利於拋投...
竿身,用料,配件佈局,調子...
 樓主| naobao 發表於 19/4/2008 02:12:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 tonypak 於 2008-4-19 00:47 發表
我都想知

我以前拎住支"投竿?"(擬似石鯛竿) 去碎石灘玩
有個叔叔問我用呢支竿想釣咩魚?
其實我只係想拖下D狗公

到而家都唔係好識分"投竿"同"石鯛竿" ...

入去呢個post睇吓!!
http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=15420&extra=page%3D1&frombbs=1
歐穎海 發表於 19/4/2008 04:31:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 7# 的帖子

首先第一點,一定是所用的攪,出絲鬆度跳面,同攪對出第1隻皆,斜度極少,飛距順,唔會有些少卡絲.
  竿料一定是純炭纖,直感度高,輕身,以投釣要求敏度純炭纖已足應付,所以不需要有其他物料混合.

要用並繼接位,至可做到竿身幼而風阻細.
  投竿是以投出順度為依歸,3:7比調子,在竿腰位中位較對下,就落第1隻皆,以斜度45為拉力位,定位期他皆圈位置,基本上一支竿,4至5隻皆.

一隻好投竿,挺身,輕,風阻細,彈性均渾,直感度高.
  做到全以上效果,超貴.:%13^
(如果您買支竿,攪對出,同第1隻皆太近或皆圈不夠大,配攪就不可過大,咁至可以出絲順,投得遠.)

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
naobao + 100 我好欣賞!!

查看全部評分

TEN69 發表於 19/4/2008 11:45:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 歐穎海 於 2008-4-19 04:31 發表
  首先第一點,一定是所用的攪,出絲鬆度跳面,同攪對出第1隻皆,斜度極少,飛距順,唔會有些少卡絲.
  竿料一定是純炭纖,直感度高,輕身,以投釣要求敏度純炭纖已足應付,所以不需要有其他物料混合.
  要用並繼接位,至可做到 ...

「呢則可能有少少離題,但都想講下。」
其實我覺得有枝好既投竿係緊要,
如果真係要投得好就走唔甩個投鉸,
我見而家好多人買個大D既鉸就話岩用................
真正既投鉸因線杯大,
減少魚絲回轉,
可減上氣既機會,
出絲暢順,唔係一般鉸可以代替到。