搜索

请教大家一个问题

ping 發表於 14/4/2007 09:16:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 廣東佛山
上个月,跟朋友去大青针,船一到订,见到满海都系烟仔在水面 追虾仔食,哇!
心想呢铺仲杀番锅劲既!迫不及待开杆绑钓组.
但是当钓组搞掂后过了半个钟无一个人中过一条,后来改变方法,生虾放流,南极虾放流,沉底,
最终用铁板才钩了几条上来,哎! 请教个位大佬,用乜也方法征服距,等我下次去报仇!
維他輝 發表於 14/4/2007 18:48:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大青針艇磯釣煙仔,用輕粉+南極虾(通常多虾少粉),它們會很容易被誘餌吸引,用輕釣組 0-B 或 GTR 便可。

以上係我在大青針釣青物嘅方法,可作參巧,打龜唔好揾我

維他輝 發表於 14/4/2007 18:55:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 ping 於 2007-4-14 09:16 發表
上个月,跟朋友去大青针,船一到订,见到满海都系烟仔在水面 追虾仔食,哇!
心想呢铺仲杀番锅劲既!迫不及待开杆绑钓组.
但是当钓组搞掂后过了半个钟无一个人中过一条,后来改变方法,生虾放流,南极虾放流,沉底,
最终用铁板 ...

Sorry........原來你係船釣.........我無留意。
你係咪艇磯呀........
最強幻象 發表於 14/4/2007 19:04:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
基本上呢D水面魚...磯釣都可以話有機會留到D魚...但艇釣...好難預料...
dordorfun 發表於 14/4/2007 21:51:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
艇磯啦,全漂,等......好易爆釣咖......
 樓主| ping 發表於 16/4/2007 23:53:08 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東佛山
谢谢大家的教导,下次等我去钓下先睇过掂5掂!