搜索

[釣具] 三 ZOOM 手竿

TEN69 發表於 24/4/2008 02:50:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
想問下有冇師兄用過邊隻 三 ZOOM 既手竿好用,
最緊要係ZOOM位穩陣、暢順、價格大眾化!
調子並不重要,因為我想DIY其他野。
萬分感激!
hiu2006 發表於 24/4/2008 03:15:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
點解你問D野同我想問的一模一樣架!我又係搵緊ZOOM得既手竿!
你想DIY其他乜野?會唔會又同我一樣架!
你究竟係邊個.......

我心目中有2支,但未用過!未見過真身!
第1支係 TICA 有一支3 ZOOM 既手竿!都唔平,要$700-800左右
第2支就勁啦!係 shimano 的,有7個ZOOM! 自幾睇catalogue啦!
 樓主| TEN69 發表於 24/4/2008 03:26:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hiu2006 於 2008-4-24 03:15 發表
點解你問D野同我想問的一模一樣架!我又係搵緊ZOOM得既手竿!
你想DIY其他乜野?會唔會又同我一樣架!
你究竟係邊個.......

我心目中有2支,但未用過!未見過真身!
第1支係 TICA 有一支3 ZOOM 既手竿!都唔平,要 ...

嘿嘿!!其實魚具改進,
大家諗既方向都差唔多,
我其實想整枝ZOOM筏,
唔....可以話ZOOM hechi.......
咩都好啦,總之想整D野玩下,
唔知師兄係咪又係咁諗呢?
hiu2006 發表於 24/4/2008 03:32:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 TEN69 於 2008-4-24 03:26 發表

嘿嘿!!其實魚具改進,
大家諗既方向都差唔多,
我其實想整枝ZOOM筏,
唔....可以話ZOOM hechi.......
咩都好啦,總之想整D野玩下,
唔知師兄係咪又係咁諗呢? ...

乜咁邪呀.......!六合彩又唔見中!
我又係想整依兩樣!你...你又...你又係...

樓主| TEN69 發表於 24/4/2008 03:36:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hiu2006 於 2008-4-24 03:32 發表

乜咁邪呀.......!六合彩又唔見中!:newmm3

師兄!有冇興趣合作研究一下呢?
hiu2006 發表於 24/4/2008 04:05:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ZOOM筏研究中,用舊筏仔及舊手竿組合,ZOOM位料未搵夠,架生唔夠!
ZOOM hechi 簡單D! 加磯竿楷都可以得,如要扎前打U楷就要睇下扎完楷竿壁夠唔夠位入番果節入去,因為短仕舞的手竿每節竿壁都會好貼!
仲有手竿通常都比前打竿軟,中魚時high好多架......我都係用緊支"手竿改"尼玩前打!
手竿如整做hechi可能無咁好,hechi短打好似軟得濟!
tagtagtag 發表於 24/4/2008 05:12:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 樓主 的帖子

我用過G牌的Murtiflex。
這是一枝相當好用和強的zooM手竿
我増在水溏起過一條過十斤的草鯉長六十二CM
不過以經停産了
你可買新的MurtiStreaM-R try try >0.8-1号子線
ZOOM
$20500-34000YEN
OR you can buy水舞 >0.8-2号子線

28000-32000YEN
ZOOM
3.99-3.52-3.03
4.59-4.06-3.5
HOP CAN HELP YOU ^.^

評分

參與人數 1金幣 +30 收起 理由
TEN69 + 30 有用資料!

查看全部評分

樓主| TEN69 發表於 24/4/2008 10:31:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 tagtagtag 於 2008-4-24 05:12 發表
我用過G牌的Murtiflex。
這是一枝相當好用和強的zooM手竿
我増在水溏起過一條過十斤的草鯉長六十二CM
不過以經停産了
你可買新的MurtiStreaM-R try try >0.8-1号子線
ZOOM
62-5 ...

多謝師兄資料!
不過現在是試版裝作,
所以希望在價格上可便宜點。
大白鲨 發表於 24/4/2008 12:44:57 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東珠海

三 ZOOM 手竿

国内有得卖!我知道边到有得卖!都几好用噢!
hiu2006 發表於 24/4/2008 18:22:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 大白鲨 於 2008-4-24 12:44 發表
国内有得卖!我知道边到有得卖!都几好用噢!

請問師兄知不知道我講那支迪X 3 ZOOM 手竿賣多小$?