搜索

[釣行] 今日偷釣4個鐘...............

podogchhenry 發表於 2/6/2008 02:06:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<
6點幾去到開杆打沈低一直俾小魚攪................
釣左半個鐘突然係水面見到佢........即刻開撈箕請佢上黎吹吹水啦(得我一個人釣好悶丫嘛)
有43 cm
釣到咁上下都開始天黑就準備轉位接女友收工再一齊再釣過.......
又係釣左一陣,我女友同我講見到有野走左上黎係石邊.........
過去睇下原來係佢...........
但唔知佢係咩..........好怪...........我未見過...........有人知叫咩名嗎??食唔食得架..........佢好似蜘蛛........

佢隻手比其他細好多,唔係尖而係平架..........
頭2隻腳有尖刺 5.jpg
有白色一點點係背..........好似螢光咁...........
屋企人少只可以一條分2餐食...........原來海烏真係好甜好滑呀...........好好味
如果有人知隻怪獸叫咩名話我知丫~~好想知道 而家養緊佢....

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
飄飄然 + 100 果然好餸!!

查看全部評分

RGiggs 發表於 2/6/2008 02:29:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄,我唔記得隻蟹叫咩名(係招潮蟹類,唔係住係海入面既,係石上搵食的),
但我肯定這隻蟹係有毒性,唔可以食,
雖然食左未至於話會致命,但就會肚痛一段時間!
所以最好都係放返佢啦!
 樓主| podogchhenry 發表於 2/6/2008 02:42:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 RGiggs 於 2008-6-2 02:29 發表
師兄,我唔記得隻蟹叫咩名(係招潮蟹類,唔係住係海入面既,係石上搵食的),
所以最好都係放返佢啦! ...

嘩..........咁我聽日即刻放左佢啦~~~有毒蟹第一次聽
多謝師兄救我一命
hiu2006 發表於 2/6/2008 02:42:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 RGiggs 於 2008-6-2 02:29 發表
所以最好都係放返佢啦! ...

招潮蟹?
好似係細細隻的.......

烏頭都撈到!條烏頭個肚咁漲,梗係食得太飽啦!

樓主| podogchhenry 發表於 2/6/2008 03:01:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hiu2006 於 2008-6-2 02:42 發表

招潮蟹?
好似係細細隻的.......

烏頭都撈到!條烏頭個肚咁漲,梗係食得太飽啦!

個肚好多肥糕.......o的肚俾肥糕包實晒........蒸左之後又甜又滑.........好好味架
520038 發表於 2/6/2008 03:10:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
正一為食肥仔魚~~ 咁0岩上一上水抖抖氣就俾你撈到啦~~~ good catch~ ~sana46^
pasusu 發表於 2/6/2008 03:15:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呢隻蟹好似係出礁成日見到果d黎
如果係既話一定食得 好多人開艇埋礁邊捉
hiu2006 發表於 2/6/2008 03:20:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 pasusu 於 2008-6-2 03:15 發表
呢隻蟹好似係出礁成日見到果d黎
如果係既話一定食得 好多人開艇埋礁邊捉

盲蟹?
 樓主| podogchhenry 發表於 2/6/2008 03:23:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hiu2006 於 2008-6-2 03:20 發表

盲蟹?

咩叫盲蟹?
佢叫盲蟹??
 樓主| podogchhenry 發表於 2/6/2008 18:32:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
終於收到魚護處回答知道佢係咩啦~~有冇毒就未知.........等回復...
這隻蟹是白紋方蟹 (Grapsus albolineatus),是本港石灘上最常見的蟹 ,主要攝食石上的藻類植物。