搜索

[其他] 15-10-2011 @ 深井 & 大欖 @ 直駁 + 石駁

sellingpoint 發表於 13/10/2011 00:40:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
15-10-2011 @ 深井 & 大欖 @ 直駁 + 石駁

釣行安排:

1000 旺角新填地街52X巴士站集合 或 自行去深井嘉頓中心匯合
1100 ~ 1830 深井 (直駁/石駁)
2000 ~ 2330 大欖 (石駁)

釣場環境:

深井嘉頓石駁 - 水深約8-15尺, 長約130尺, 冇乜浪湧, 好企, 退水時企落D都冇問題, 15尺前打竿夠玩, 魚獲個人曾上過細鱗, 青班, 雙牙, 火點, 牙點, 黃腳, 黑沙, 石狗等等, 附近有超市7仔等, 補充方便~

直駁 - 資料不詳, 因為我都係第一次跟人去, 如果有相關資料既ching可以幫忙補充下, thx a million~

大欖橋石駁 - 水深約7-12尺, 曾經去過兩次都係水退, 是次釣行當晚係水漲, 應該會深番好多下, 浪湧有, 不過多不湧上石, 可以不理, 釣場燈火通明, 唔係講笑, 真係光到連竿先魚絲都清楚睇到~ 石好大舊, 有好多位可以企, 同樣15尺竿已經好夠玩, 魚獲方面個人曾上過青班, 雙牙, 紅油, 火點, 牛屎, 石狗等等~ 值得一提既係, 最好帶支硬野去玩=] 因為去兩次總共斷約9口, 其中兩口係食埋黎就斷....

有關釣場環境既圖片可以去iso版果邊search下, 有好多post都已經有介紹, 我就唔再貼黎貼去喇~!

其他補充:

今次釣行分上下場, 就到時間既ching可以join埋一齊玩, 人多好玩D嘛 =] 新手, 老手, 任何釣法既釣友都絕對歡迎參加~!
交通等都算方便, 有巴士, 通宵van仔等往來佐敦, 旺角, 深井, 荃灣, 屯門等地~
釣具釣餌等自備, btw, 蟹仔就最好唔好帶喇, 因為兩條石駁既石口位都好多下, 而且有部分石口都ok利, 成日玩click石同綁勾就唔好啦 =]
有乜問題歡迎係度發問, 我會盡量解答~
如果有興趣同行既釣友, 發個pm黎交換聯絡方法吧~

最後, 行貨地講多句, 釣行會有一定風險, 請小心衡量自身能力再決定同行與否~!!!

arbhong 發表於 14/10/2011 19:18:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好吸引
回復 支持 反對

moson 發表於 14/10/2011 22:40:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
yr mean  直駁  is it here ! ?

http://maps.google.com.tw/?ll=22.365411,114.063234&spn=0.004395,0.006432&t=h&z=18&vpsrc=6&brcurrent=3,0x0:0x0,1&layer=c&cbll=22.365431,114.063167&panoid=NbzzCXg1wULvMUGgI0EV_A&cbp=12,240.65,,0,-2.31

回復 支持 反對

樓主| sellingpoint 發表於 14/10/2011 22:45:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我唸應該唔係喇....
事關朋友話係另外一邊, 果邊石駁通到過去, 而且公路隔離都有樓梯行落去, 所以應該唔係呢個 =]

回復 支持 反對