搜索

[釣行] 不龜之夜(+請教一些事

morimami 發表於 23/12/2011 03:31:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<

一條教識無數人釣魚既河
某個不龜的位一個風和日麗既晚上

9呎小磯竿(因為日水玩台釣冇帶假餌竿)同當年送既雞搞一隻
3號尼龍直出
同一隻大陸響珠VIB(呢個12蚊個間有同設計同大小既產品

N咁多HIT
3GET

PC210104.JPG PC210101.JPG PC210106.JPG

基本上HIT既魚當中由爆水吞食到泳姿同上水抖氣既嘴睇
除左非亦都有鯉魚同塘塘
但就係咁甩甩甩同埋甩……

甩魚都係小事
甩魚彈番黎既假餌先係最恐怖
仲要係迎面飛黎個隻……

呢一晚係第一次清楚感覺到D魚真係咬個下係點
響每次稍停既瞬間傳黎佢既一咬真係令人精神一振
每次鬥魚都係咁精彩(直到佢甩之前

同場加映膠蟲破處小狗一隻
因為咁愛上左用小磯竿的狗……

以下有幾個問題想問問各位師兄……

1/ 理論上感覺到條魚咬就揮一下手腕鈎實條魚……係唔係同時收線?甩魚既原因多數係咩?(隻餌既鈎到收工都無拉直過,多數係玩左一大輪先甩
2/ 竿太軟會唔會係揚竿個下會鈎唔實既原因?抑或如果就魚就得唔好中途拉唔夠緊就會甩?(呢次係小磯竿,下次會用番假餌竿再試
3/ 勾中下巴係咩原因……點樣避免勾下巴或者勾身,引導條魚正嘴食?(無CHOK魚,係收線中間稍停個下感受到咬餌先揚竿
4/ 請教假餌既解鈎(三爪)要訣……有解要花一段時間,然後解個陣條魚掙扎勾得仲深仲難解,又爆血……非常想避免佢地要解太耐同爆血……

5/ 因為想減少解鈎爆血,有換單鈎既意願……有換單鈎既師兄想請教一下換單鈎後中魚同甩魚既情況係點……甩成咁暫時無咩信心換單勾……
6/ 再講就算換,應該都只係有預算買個窿同假餌專用單鈎個窿方向90度既普通立鈎……再請教有換過普通立鈎既師兄分享
7/ 兼顧到自己人身安全有諗過鉗左三爪鈎既倒刺……如果係可行既,咁以同樣係有倒刺/無倒刺既情況下,三爪鈎同單鈎之間既選擇係基於咩考慮……

先多謝各位師兄指教

評分

參與人數 1金幣 +200 收起 理由
martin4234 + 200 精品文章!!

查看全部評分

alanman1007 發表於 23/12/2011 09:16:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁凍D鯽都咁開口~ 抵你中!!!
回復 支持 反對

kk.kk 發表於 23/12/2011 21:12:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你同我走番轉,實地教學。
回復 支持 反對

BillyCKY 發表於 24/12/2011 10:37:24 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
突然好想去番轉玩下,好耐未去過的狗
回復 支持 反對

martin4234 發表於 28/12/2011 22:38:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你也是 爛釣的好兒童, 欣賞的
回復 支持 反對