搜索

[釣行] 今日真係夠晒皮~雖然... 魚獲唔多...看來還是夜水適合我...

lajan 發表於 27/12/2011 05:29:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
話說今日就去左兩次釣行. 同唔同朋友去. (不過份吧....)
第一站中午去到深井. 頂.... 又係D沈低阿叔..........
唔明點解可以三個人霸晒一條近100M長既石壆...........打横咁飛... 玩X晒~!
..沒法子. 頭兩舊天然舊俾人眼超超. 費事熕,只好走到第三舊天然礁.
亂石超多. 但魚超少=,.=;; 起上來的俾到盡都係發育不良型石狗公.....不停地CATCH & RELEASE....
這不能算是趣味吧... 之後突然個大浪打濕左腳同埋水都脹到咁多下. 朋友又叫肚餓.
本來打算深井食野的. 入左去間乜鬼野燒味小廚....本來打算叫個叉食算..
但個阿姐一下就隊張野全話鐡板. 全部最平6字尾. 鐡板龍肉嗎? 問佢燒味扮聽唔到.
即時拉隊走人. 回到元朗同朋友食完野. 又再約另一朋友夜水.
又係去番汀九. 因為朋友夜收, 只好先行. 斷一口直鈎. 實在唔知係乜怪物.....由佢.
之後....又係石狗呃餌時間... 飛波架喎. 死未..............
之後朋友到場後都係一樣. 等到咁上下發覺慢沈 . 即時起身抽竿頂魚.
上水. 噢. 又係牛KE . 近來還真的就餌 . 由魚童幫忙撈魚上水. 感覺良好.
今次呢條感覺真係幾靚仔. 唔似之前咁黑到一PAT PAT咁. 磅頭多點點吧.
之後....朋友又飛波. 起身霸氣抽竿. 心諗今次到我做魚童囉掛...
點知原來係得個頭威....蚊型爛肉梳堂堂上水...........佢塊面..... 開左頭燈都仲係咁黒....
玩到咁上下. 夠鐘就一起上車走人...
看來... 夜水比日水更適合我玩吧. 最少比較就餌~

評分

參與人數 2金幣 +129 收起 理由
偉~ + 50 1234567,多勞多得!!
STELLA + 79 靚人靚魚!!

查看全部評分

henrymark 發表於 27/12/2011 09:01:34 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好肥美!
回復 支持 反對

7-UP 發表於 27/12/2011 11:54:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
下次努力
回復 支持 反對

CrazyMing 發表於 27/12/2011 13:50:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好好魚呀
回復 支持 反對

csb821 發表於 27/12/2011 15:22:10 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
都好丫
回復 支持 反對

偉~ 發表於 27/12/2011 16:10:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄係時候買返把魚呎啦....
回復 支持 反對

76waters 發表於 27/12/2011 20:25:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你D鉤係咪深圳到入貨架....咁易直既?
回復 支持 反對

樓主| lajan 發表於 28/12/2011 00:27:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

GAMA架....成個幾一口呀=.=;; 我都想知係乜事. 從未試過直釣走魚既.
XMAS大假都唔敢約你. 約你都唔方你大王果邊會放你啦.

回復 支持 反對