搜索

電子版會員卡可行性探討

naobao 發表於 4/3/2012 04:45:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
要做會員卡呢個諗法,其實幾年前就有,
不過...純粹做張卡加個名再加個魚樂網網址,
好似...意義唔大,無乜實際作用...
當時有同過一D網友都傾過,聽過吓意見,
有D就提議,可以同某D商號合作,提供優惠比會員,
建議係好,不過做左出來,既要向各會員收返製作成本費用,
所謂嘅商號優惠都唔知傾唔傾得成,
無即時嘅作用,所以就放低落黎...無再去諗...
最近同網友傾計,成日聽到話釣魚果陣,經常遇到同係魚樂網嘅網友,
我就有左新構思,既然依家智能手機,幾乎人人都有,
而所應用嘅系統連絡人資料都可以互通支援,
不如就應用呢一方面嘅技術,為大家做一張電子版會員卡,
將你個人聯絡資料做成QR Code,
會員之間互相認識,隨便用手機嘅免費Barcode App嘟一嘟,
以下嘅個人聯絡資料就即刻可以加入手機通信錄,實在好正!!
姓名
電話
電郵
個人網址/Blog/FB....等等...
一D釣魚相關簡短資料...例...喜愛釣法,可以釣魚嘅日子...等等...

以下係卡式樣嘅初稿,
裡面除左有個人資料嘅QR Code外,
仲有一個會員數字編號條碼,
呢個係為將來要做一D商號優惠合作而準備

當然,實際去做嘅時候,係需要考慮不少問題,
例如...成本...數量...大家接受的意願...等等,
我好希望大家給予意見,
睇吓呢個構思,可否變成事實!!

如果有網友係做呢一行嘅,
請你PM聯絡我給予專業意見...感謝!!

偉~ 發表於 8/3/2012 16:47:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
支持支持....
回復 支持 反對

樓主| naobao 發表於 8/3/2012 17:26:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

拿度 發表於 9/6/2012 00:49:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
naobao 發表於 2012-3-8 17:26
其實呢個會員卡功能都幾好架,
方便識朋友時交換一吓個人資料,
好過袋卡片!!

支持支持,我做了這麼多年步兵,撞到魚樂網的釣友不少過30幾個,仲同過偉 板大釣魚,哈,好玩,XD

回復 支持 反對