搜索

[釣行] 膽粗粗...遇大佬...

alanman1007 發表於 2/4/2012 13:38:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

最近掛住玩直駁... 所以要玩番下磯前打先!!!話晒支新杆未試過磯前打~ 一於試下感覺如何~

星期六去試新場~ 買左2兩細過尾指既沙蝦仔~  今次目標魚係石狗~
磯前打真係好好玩~
用1.25子絲~勝在密手~ 係咁上係咁上~ 都唔知上左幾多十條喇...不過全部係石狗~
全部即釣即放~ 其實無影過相...係咁依放一張上黎~ 費時櫅talk咁dry喇~

6~8尺水深~釣釣下~ 突然有一口~ 意為係石狗喇~ 帶一帶上黎~ 打橫游~
估係有力既石狗~ 拉拉下~點知浮左個大鱸魚頭出黎!!!
條鱸見到我~ 即刻洗鰓~ 洗左幾下頂幾下唔甩~ 即時潛返落水~
果下真係無得頂!!!睇主支杆彎彎彎叫叫叫~"柏"~爽斷... 條子絲!!!

望到條鱸都過60cm其實應該唔止~真係估佢唔到6尺水咁細隻蝦都食埋黎!!! 殘念...

下次再去報仇!!!
個場既環境太正喇~ 少人炒~ 生態好~多石狗~ 有大野~
期待夏天有怪物出現喇!!!

評分

參與人數 4金幣 +399 收起 理由
TEN69 + 100 精品文章!!
藍巴勒海盜 + 99 我好欣賞!!
DriftsinkAngler + 100 我好欣賞!!
魚旦仔 + 100 我好欣賞!!

查看全部評分

arbhong 發表於 2/4/2012 14:09:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
  夏天就到  打石要買定d粗腳做好準備
回復 支持 反對

樓主| alanman1007 發表於 2/4/2012 14:15:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

arbhong 發表於 2/4/2012 14:18:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
放假好悶拎竿出去玩兩手先
回復 支持 反對

燕歸人 發表於 2/4/2012 15:36:38 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你就好啦Alan,我做到死咁滯都去唔到釣魚…
依家仲比你挑多2下條筋…T-T
回復 支持 反對

樓主| alanman1007 發表於 2/4/2012 15:41:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
燕歸人 發表於 2012-4-2 15:36
你就好啦Alan,我做到死咁滯都去唔到釣魚…
依家仲比你挑多2下條筋…T-T

你呀~ 成日掛住做~ 小心身體呀!!!
學下我活在hea~既人生~快樂好多架!!!

得閒記得搵我聚聚!!!
回復 支持 反對

魚旦仔 發表於 2/4/2012 16:33:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
恭喜alan兄有口大魚玩、星期六晚五條友去釣得一口黄小姐
回復 支持 反對

樓主| alanman1007 發表於 2/4/2012 16:47:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
魚旦仔 發表於 2012-4-2 16:33
恭喜alan兄有口大魚玩、星期六晚五條友去釣得一口黄小姐

我就係知道最近無咩立打~打極都係一兩口...
所以決定捨難取易嘛~搞下d狗仔~搵番d食餌既感覺...

師兄~幾時跟你學下野??
回復 支持 反對

魚旦仔 發表於 2/4/2012 17:24:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
alanman1007 發表於 2012-4-2 16:47
我就係知道最近無咩立打~打極都係一兩口...
所以決定捨難取易嘛~搞下d狗仔~搵番d食餌既感覺...

呢個月真係冇也好野釣、唯有玩下d精精王小姐睇睇有冇回頭大佬啦有机會跟師兄學野
回復 支持 反對

a.. 發表於 2/4/2012 17:56:33 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
密密口,好玩
回復 支持 反對