搜索

[釣行] 在臭河向Uncle偷師

frog9394 發表於 13/9/2012 20:38:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

我和Kevinlo都是fly fishing的超級新手, 只玩過兩次fly fishing, 但係我地一直做不到正常的overhead casting, 雖然睇過無數Youtube Video跟住嚟學, 但係幾經嘗試都不能拋直條WF line, 所以就諗住約Uncle出黎偷下師, 去到開好竿之後, Uncle便開始悉心教導我地兩條傻佬的casting動作, 經過一個小時練習後, 我們的casting動作果然改善了不少, 十次都有五次cast成功, 真係多謝Uncle唔嫌我地苯, 不厭其煩地指出我們casting動作中許多錯誤的地方, 等我地可以慢慢改善, 真係睇100個Youtube Video都唔夠Uncle教我一個鐘咁獲益量多
另外, 因為之前我們在大陸買的毛鈎太大, 所以好多時D魚都係得個啄字, 咬唔中我地隻鈎, Uncle見此情況便借出22號必殺毛鈎給我們, 上咗Uncle隻毛鈎之後, 簡直可以話打遍天下無敵手, 大小通吃, 食得埋嚟就中, 爽到爆炸, 今日用Uncle隻鈎都唔知比人斬咗幾多刀啦, 我都數唔清, 多謝Uncle, 下次再請你食飯

Uncle提供的22號毛鈎, 大小通吃, 二指羅菲都要衰喺佢手上

評分

參與人數 6金幣 +869 收起 理由
bulldog + 199 鼓勵分!!
kk.kk + 200 我好贊同!!
flyfisher + 200 送你一對翼!!
mabel + 120 學習分!!
kevinlo + 50 我好贊同!!
mar + 100 我好羨慕!!

查看全部評分

mar 發表於 13/9/2012 20:50:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Long time no fly!
回復 支持 反對

肥斌 發表於 13/9/2012 21:30:51 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
四K又多兩個小師弟
回復 支持 反對

mabel 發表於 13/9/2012 21:42:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
只玩過兩次fly fishing.....咁怕羞架.

所以就諗住約Uncle出黎偷下師.....明教,唔使愉師.

Uncle便開心悉心教導我地兩條傻佬的casting動作,.......好幸福呢.

真係多謝Uncle唔嫌我地苯.......你知就好啦.

真係睇100個Youtube Video都唔夠Uncle教我一個鐘咁獲益量多............Uncle  都幾靚仔架.

爽到爆炸,.......將條.Fly Line Fing 吓fing吓,幾爽到爆炸.

多謝Uncle, 下次再請你食飯............拿...聽者有份呀.

D公仔簡直貼提到...........Uncle睇到一定感激流涕.

mabel

回復 支持 反對

樓主| frog9394 發表於 13/9/2012 21:43:04 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
肥斌 發表於 2012-9-13 21:30
四K又多兩個小師弟

肥斌師兄, 4K = ?
回復 支持 反對

肥斌 發表於 13/9/2012 21:45:05 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
frog9394 發表於 2012-9-13 21:43
肥斌師兄, 4K = ?

KK.KK 淡水板主

下次找个星期日一同去玩下
回復 支持 反對

mar 發表於 13/9/2012 21:46:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

flyfisher 發表於 13/9/2012 21:59:38 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
肥斌 發表於 2012-9-13 21:30
四K又多兩個小師弟

肥仔,佢地師傅係 youtube, 今日我哋係交流。

我怕佢哋中毒唔夠深,要落重藥,等佢哋隨時毒性發作,多啲人一齊飛,飛,飛 ~~~

呵呵呵!
回復 支持 反對

FELIX009 發表於 13/9/2012 22:03:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝分享!!
努力加油!!
回復 支持 反對

flyfisher 發表於 13/9/2012 22:10:21 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
青蛙兄,你哋太客氣呀!

我今日出手落毒,尚算成功,哈哈哈

日後大把機會一齊玩,喱到............好多害人精㗎。小心,小心

Fly 毒係無解藥嘅!

回復 支持 反對