搜索

南極蝦等唔等於.....

程雪兒 發表於 14/9/2012 00:28:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
見到好多師兄出帖講南極蝦, 上網搜尋個樣 ! 發現南極蝦好似同我去台灣時食過嘅櫻花蝦差唔多樣 !
其實南極蝦等唔等於櫻花蝦呢 ?

以下是櫻花蝦嘅買相 :

登錄/註冊後可看大圖

萬寶路 發表於 14/9/2012 00:51:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
絕對唔同
回復 支持 反對

dilm1888 發表於 14/9/2012 00:58:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
台灣的釣友用櫻花蝦來替代南極蝦?
回復 支持 反對

樓主| 程雪兒 發表於 14/9/2012 01:42:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

用南極蝦做前菜

登錄/註冊後可看大圖

南極蝦的樣子, 看來真的很像櫻花蝦啊 !

登錄/註冊後可看大圖

回復 支持 反對

釣魚郎DON 發表於 14/9/2012 02:02:03 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
台灣人吃南極蝦的、很多料理。
回復 支持 反對

樓主| 程雪兒 發表於 14/9/2012 02:23:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
釣魚郎DON 發表於 2012-9-14 02:02
台灣人吃南極蝦的、很多料理。

會否台灣叫櫻花蝦, 香港叫南極蝦呢 ?
好像台灣的蚵仔 , 香港叫蠔仔 ?
回復 支持 反對

注意魚出沒 發表於 14/9/2012 03:22:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實南極蝦只係鱗蝦的一種叫法吾定要南極至有長洲造蝦醬的銀蝦仔其實都係其中一種鱗蝦一樣可以用黎釣魚你覺得條魚面對隨手可得的食物會在乎係南極蝦定係什么櫻花蝦咩佢地絕對同一樣野就係食物。響我地眼中個D蝦先有分別。另外南極蝦都分siz大小,或分全熟,半熟,生等佢地會有吾同的沈降效果,順帶—提某牌子D蝦好快變黑某牌又會襟擺D-

評分

參與人數 1金幣 +20 收起 理由
偉~ + 20 我好欣賞!!

查看全部評分

回復 支持 反對

技安 發表於 15/9/2012 01:06:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

櫻花蝦,中文名:正櫻蝦,學名: Sergia lucens,在屏東縣東港俗稱為「花殼仔」。櫻花蝦屬於節肢動物,櫻蝦科,身上滿布紅色素及發光器,有如櫻花而得名。生態上,櫻花蝦也是終生浮游在0m至300m的水層中,生命周期約為 18 個月,卵孵化後10 ~ 12個月成熟,產卵後 2 ~ 3 個月死亡。每回可以產卵約 592 ~ 1,463 粒,一生產卵約 7 ~ 8 次。

登錄/註冊後可看大圖

南極蝦(Krill),中文名:磷蝦,學名:Euphausia superba,屬於節肢動物,因夜間會發出磷光而得名。磷蝦有八十多種,分布在全球水域,而以棲息在南冰洋的南極蝦密度最大,形狀與一般蝦類相似。生態上,不像一般蝦類在成長後行底棲生活,而是終生浮游在0m至500m的水層中。
上網搜尋

評分

參與人數 1金幣 +20 收起 理由
偉~ + 20 認真好介紹!!

查看全部評分

回復 支持 反對

樓主| 程雪兒 發表於 15/9/2012 01:23:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
技安 發表於 2012-9-15 01:06
櫻花蝦,中文名:正櫻蝦,學名: Sergia lucens,在屏東縣東港俗稱為「花殼仔」。櫻花蝦屬於節肢動物,櫻蝦 ...

謝謝師兄解答 ! 解答得很清楚喔 !
回復 支持 反對