搜索
返回列表 發新帖

[釣具] 冰箱簡單測試(想換冰箱)

hong791122 發表於 7/10/2008 19:01:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

熊寶13L2.8倍冰箱

有師兄用過此款冰箱嗎?請問評價如何呢?謝謝各位
ivanlokc 發表於 8/10/2008 05:04:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我用 RYOBI GRX-200 20L 試.

RYOBI GRX-200.jpg

RYOBI GRX-200A.jpg

600ml 硬冰一支,
室溫 22*C
晚 7~朝 7,
溶哂咁滯.

由此可見問題唔係個冰箱, 而係冰同箱嘅比例.

簡單啲講,
你放一粒冰喺冰箱同室溫一樣溶得咁快.
因為冰箱未進入工作溫度.

你應該再做一次試驗,
用大過1L以上 冰種,
一支放冰箱, 一支放室溫,
比較全溶嘅時間差.
咁樣個結果會清晰啲.
 樓主| 阿Lee 發表於 8/10/2008 11:55:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 12樓 ivanlokc 的帖子

謝謝你的建議!
pky 發表於 8/10/2008 12:09:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
最強幻象 發表於 8/10/2008 12:17:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
樓主可以試下...除左個支750之外...放多一支細既...分開二支我覺得耐用好多...

例如細細樽既飲品飲完後入返D水...而我個支750係會用全新既水...除時可以救命...

而細樽個支就每次清...悟使返屋企時咁重...
 樓主| 阿Lee 發表於 8/10/2008 13:36:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2008-10-8 12:17 發表
樓主可以試下...除左個支750之外...放多一支細既...分開二支我覺得耐用好多...

例如細細樽既飲品飲完後入返D水...而我個支750係會用全新既水...除時可以救命...

而細樽個支就每次清...悟使返屋企時咁重 ...

謝謝意見!我平時都是兩舊大冰再加冰炮(支裝水雪硬,熔左又可以飲),我個2.3倍已前都唔錯㗎,不過覺得個冰箱越來越差,所以試試做測試,看看其他牌子、型號邊款好D,想換冰箱啫!
 樓主| 阿Lee 發表於 8/10/2008 13:45:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 pky 於 2008-10-8 12:09 發表
我試過早7-晚7daiwa4.5倍重有半枝冰未溶 全新計

師兄是這款嗎?好貴.......
http://fishing.daiwa21.com/index.asp?ItemID=1292