搜索

秋分後の灘投

華少 發表於 29/9/2008 02:50:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
<
慢慢收慢慢收
留意投釣PE帶回來的微弱魚訊(我地都睇不到魚訊架)
tagtagtag 發表於 29/9/2008 02:59:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 21樓 華少 的帖子

投釣有時係要講FEELING咖,你當然睇不到魚訊喇
歐穎海 發表於 29/9/2008 03:00:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
見到釣到最大嗰條沙鑽(估計有10吋長,可惜得1條),香港釣手,用...等+腳架.
全部日本方面釣手,收絲方式都用慢拖,重係慢慢拖嗰隻,超有心機,所以佢地中魚率高喲,係正常,多勞多得.
日本釣手投出格式,每個人都有喲唔同,相信用絲應該有小小唔同,拖回來就全部一個格式.
華少 發表於 29/9/2008 03:01:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
頂你
tagtagtag 發表於 29/9/2008 03:04:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 20樓 naobao 的帖子

起不是釣法一樣,只是他們是用專門的魚竿
還是我以前的釣法都係從日本而來
歐穎海 發表於 29/9/2008 03:34:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 25樓 tagtagtag 的帖子

我覺得是個人要求遠度,而配置器材再配合技巧,多過買靚竿,
就好以駕車一樣,比架時速250咪車人駕駛,能夠駛到架車盡,唔會太多人,而用架百幾咪,就好多人駕駛到.
就好似我早前買左兩支450米30號竿,無法子完全順暢用到,年紀'體能現不及,以至訓練時間都無,所以覺得玩投釣,要人竿配合,找個人適合釣場為好.
tagtagtag 發表於 29/9/2008 03:49:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 26樓 歐穎海 的帖子

不過我又有令一種看法,要投得遠我自己覺得同力冇乜關係,反而係角度同你會唔會利用竿本身的彈力,可能是你無時間練多DD
歐穎海 發表於 29/9/2008 04:05:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實今年夏天拉長左,所以時過中秋,水溫依然高,亦即是話,跟隨冷流之沙鑽魚群,未必游近岸,等秋風寒意,晴天配合流水好,灘投出擊.
提起沙鑽,每年一度,總要去釣釣先安樂.
等等魚季.
TEN69 發表於 29/9/2008 09:56:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
精彩釣程,增益不少!
triggerfish 發表於 29/9/2008 10:56:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
真係勞煩晒兩位, 都係個句,日本人釣法係好不過釣場唔同左,目標魚唔同左,甘重可唔可以100%抄個來哩? 近期都睇左台灣好多灘投資料,結論係如果想發展香港灘投一定要知道香港有乜魚釣,再跟舉魚種調整釣組,甘先至多人釣到魚,魚多先多人玩。 工程耗大不過唔係無可能。起碼而加比起以前多人講。