搜索

[釣具] 試新野 海釣BFS 橫搞小物

smallsuper 發表於 6/8/2014 01:51:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<

話說早前成日打風落雨,在家睇得多日本仔YOUTUBE...
見D 日本仔玩得咁開心,就忍唔住去訂左D 野玩。竿就去訂回來,搞就咁岩釣具鋪有。

貨到果晚去過中環碼頭試玩,拋10-12g minnow 無問題,2-5g jighead 都尚ok。

之後有天得閒就搵左個空曠d 既地方諗住試真d.... 點知....呢度玩橫搞真係整蠱自己>.....
因為實在太大風啦...再加上輕餌...真係奶晒野...

最後為免炒米粉,都是就咁落入式去搵狗,無cast 過...
支竿很軟身加上橫搞可就咁按杯就抽,係幾就手既!

唔講咁多,去相....
Abu Garica 海釣小物set
竿: SaltyStage KR-X Baitfinesse Custom SBFC-6102ULS-KR
搞: Revo LTZ-LH

naobao 發表於 6/8/2014 04:26:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
微拋系列
回復 支持 反對

樓主| smallsuper 發表於 6/8/2014 07:47:37 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
naobao 發表於 6/8/2014 04:26
微拋系列

係呀! 見個個牌子都出, 咪整支玩下囉!
回復 支持 反對

g44 發表於 6/8/2014 10:47:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
海水用BAIT FITNESS比較少有, 我都睇過相關資料,我覺得係咁:
BAIT FITNESS用於海水, 好大程度上係合適用於小型根魚,因為小物拋投力唔夠直攪咁高, 雖然我見佢官網有貼出黎話可以釣池仔, 但要使用池仔JIGHEAD, 操作性度一定低, 除非你用助投
正如你所講, 海風同埋流係其中一種令BAIT FITNESS唔多岩係海水用既原因
610呢個長度我覺得係岩係內灣碼頭。如果用於碼頭既樓梯級,都係要7尺以上,用於人工石壆用樣係7~8尺比較好。此外, 竿愈長, 輕物拋投力愈高。所以呢個係列最短果支都6尺8長。
回復 支持 反對

g44 發表於 6/8/2014 10:47:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
smallsuper 發表於 6/8/2014 07:47
係呀! 見個個牌子都出, 咪整支玩下囉!

個個牌子都出淡水既BAIT FITNESS
海水既就好少出
回復 支持 反對

336338 發表於 6/8/2014 10:59:12 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
隻絞好型仔!
回復 支持 反對

FELIX009 發表於 6/8/2014 11:04:47 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝分享!
回復 支持 反對

szjoe 發表於 6/8/2014 12:06:44 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
忍唔住  見到 個 AE74   個問題 哩個水滴輪  應該屬於 淡水專用系列輪

如果玩海水, 建議用shimano MG 或 一款 叫 炎月  綠色  個輪 有 寫 炎月  2字
回復 支持 反對

g44 發表於 6/8/2014 12:14:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
szjoe 發表於 6/8/2014 12:06
忍唔住  見到 個 AE74   個問題 哩個水滴輪  應該屬於 淡水專用系列輪

如果玩海水, 建議用shimano MG 或 ...

呢款AE74 RACING 可以用於海水!

炎月不利拋投, 特別係拋一D輕物!

回復 支持 反對

樓主| smallsuper 發表於 6/8/2014 12:28:47 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
g44 發表於 6/8/2014 10:47
海水用BAIT FITNESS比較少有, 我都睇過相關資料,我覺得係咁:
BAIT FITNESS用於海水, 好大程度上係合適用於 ...

我預計自己會用於碼頭 避風塘 或小艇近岸玩, 所以選呢個長度。
其實竿頭夠軟 Jig head 控制都ok
係大風cast  真係易炒。
回復 支持 反對