搜索

[釣具] 新手想買竿&攪疑問一大堆

eddie3738 發表於 16/8/2014 23:07:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
三個月前o係淘寶買左套橫攪竿已經開始壞啦~慶幸都上過幾次魚而家對popper好有興趣~所以產生左一大堆問題
  • 如果想玩popper,jigging應該買乜野竿??popper竿?jigging竿?定係普通鱸魚竿?有無邊隻可以介紹比我
  • 岸邊拖應該要用幾長o既竿?
  • 攪方面又應該點樣選擇呢?有無邊隻可以介紹比我
  • 用呢set竿&攪平時拖minnow又會唔會有乜野問題?
  • 用2號PE應該用幾多號子線呢?

竿&攪budget大約$2000上下
感謝大家比意見
宇宙爆破 發表於 17/8/2014 08:41:25 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實你自己都答左啦,popper用popper竿,Jigging用Jigging竿~
回復 支持 反對

宇宙爆破 發表於 17/8/2014 08:41:23 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實你自己都答左啦,popper用popper竿,Jigging用Jigging竿~
回復 支持 反對

szjoe 發表於 17/8/2014 08:58:14 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
這一種釣魚運動,最好約多幾個朋友一齊去, 大家都有各自 喜愛品牌  竿軟  硬  長短 ,  借來拋一拋 ,搵到合適自己手感

就OK了
回復 支持 反對

樓主| eddie3738 發表於 17/8/2014 13:01:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
宇宙爆破 發表於 17/8/2014 08:41

師兄~你講o既其實我都明
但係我budget得$2000~希望買到一支兩用d既竿
回復 支持 反對