搜索

[釣具] 幼線 PE 損耗問題, 放槍問題 (橫搞)

樓主| dj-x 發表於 3/9/2014 01:24:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
下雨天 發表於 2/9/2014 21:58
的絲hi過豪殼您唔知,就有機會您掟就斷,繞絲可能係您太大力,可輕輕力用竿身彈性彈出左,但其實您純同力掟 ...

http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=3bocodu7bbe
淘寶 8編線我用過呢隻好耐磨, 幾好拉力
1.5號 比ygk 1.5 粗兩三級
不過玩一日左右就出現表面變吮既情況
當表面由銀灰變成深灰就超級吮

頭先剪左 YGK G-Soul Super Jigman X8 #1.5 30LB出黎試拉力
有段線三十幾米拋過幾日, 分4段試, 平均 12LB 就斷
係頭剪左未拋過既, 竟然都係得 20LB 力
睇黎D 線都係預粗D 好D
回復 支持 反對

szjoe 發表於 3/9/2014 09:46:01 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
dj-x 發表於 3/9/2014 01:24
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9.278.RCg5lI&id=38473074239&_u=3bocodu7bbe
淘寶 8編線 ...

線太粗冇作用 拋唔遠。。TORAY SEABASS PE  我自己用哩個牌子
回復 支持 反對

benzene 發表於 3/9/2014 11:35:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
pe太粗反而拋唔遠,另想知吮的意思是痴住搞定竿,搞要因應餌重調教,set正好拋好多,另pe我閒洗洗佢會好一點,
因為外層花就好易死,我用duel x4和大陸仔就會感覺到分別,
之外fg結先係將pe低綁結問題解決的方式,也可減少好多燒砲杖的機會。
回復 支持 反對

樓主| dj-x 發表於 3/9/2014 15:28:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
benzene 發表於 3/9/2014 11:35
pe太粗反而拋唔遠,另想知吮的意思是痴住搞定竿,搞要因應餌重調教,set正好拋好多,另pe我閒洗洗佢會好一點,
...

我釣完都會係沖涼時候竿攪線一齊沖水
我都唔知係痴竿, 痴攪定痴線
用手指沿住條線摸會覺得好吮, 唔知係污穢左定表面層膜冇左

情況係完全唔用力拋, 隻餌飛左少過10米, 突然之間"達"一聲, 隻餌原向上飛變成向下飛
睇返線杯又接近冇炒(最多一兩圈線)

師兄用幾號線? 一段線用幾耐先剪?  咩前導線?
我試晒手上D 線, 發覺虛標同老化真係好嚴重下, 加上前排岸釣中左怪物冇左隻餌
所以想買D 穩陣又唔吮既線, 暫時目標係 super fireline 2.5~3號
回復 支持 反對

樓主| dj-x 發表於 3/9/2014 15:28:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
szjoe 發表於 3/9/2014 09:46
線太粗冇作用 拋唔遠。。TORAY SEABASS PE  我自己用哩個牌子

師兄用幾號線? 一段線用幾耐先剪?  咩前導線?
我試晒手上D 線, 發覺虛標同老化真係好嚴重下, 加上前排岸釣中左怪物冇左隻餌
所以想買D 穩陣又唔吮既線, 暫時目標係 super fireline 2.5~3號
回復 支持 反對

j神 發表於 4/9/2014 14:56:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我覺得係個結打得唔好,影張相上黎俾大家睇下
回復 支持 反對

樓主| dj-x 發表於 4/9/2014 20:23:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
j神 發表於 4/9/2014 14:56
我覺得係個結打得唔好,影張相上黎俾大家睇下

應該唔關結, 斷親都5米以上

回復 支持 反對

benzene 發表於 5/9/2014 16:35:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
結線頭好長,有機會KICK GUIDE,你收回時有無過GUIDE不順感嗎?我用DEUL 4X 1號主配YGK 2.5號子,
好少斷,我估你是線在搞唔出而斷,PE真係好`少痴,你平時在那釣多?咸定淡?
回復 支持 反對

樓主| dj-x 發表於 5/9/2014 17:27:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
benzene 發表於 5/9/2014 16:35
結線頭好長,有機會KICK GUIDE,你收回時有無過GUIDE不順感嗎?我用DEUL 4X 1號主配YGK 2.5號子,
好少斷,我估 ...

咁又好少KICK GUIDE, 之前用電車結就KICK 得明顯D
我又尋日放槍左隻白兔仔~superkao4^
斷左線之後睇返線杯, 冇炒粉, 睇過頭GUIDE 冇傷痕

超級火線 1.2號 + 8號大陸尼龍(剪剩0.5米)
我剩係釣夜海水
由shimano bass one xt 換到宜家 metanium hg 好似都係拋得3~40米
竿: major caft bpc632 mh
師兄你拋到幾遠?  有冇試過用手拉磅試D 線拉力?
30 磅線試過都係得 6kg(用過) ~ 9kg(新線)
回復 支持 反對

szjoe 發表於 7/9/2014 06:22:23 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
你哩個結  老實講句  打得好差 唔可能個結頭會咁大。 甘樣搞法 好唔順  
回復 支持 反對