搜索
返回列表 發新帖

[釣具] 請問各位,介紹一下最強或最好的控魚鉗......及我的新玩...

樓主| 燈神 發表於 14/9/2014 00:36:39 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
<
smallsuper 發表於 13/9/2014 23:33
我反而想知你LOCK 死左果把係咩款 XD

好多店都有賣,國產貨
回復 支持 反對

樓主| 燈神 發表於 14/9/2014 00:37:36 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
smallsuper 發表於 13/9/2014 23:33
我反而想知你LOCK 死左果把係咩款 XD

呢把
回復 支持 反對

smallsuper 發表於 14/9/2014 01:27:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
燈神 發表於 14/9/2014 00:36
好多店都有賣,國產貨

呢個我都有
正正係呢款
回復 支持 反對

樓主| 燈神 發表於 14/9/2014 01:35:44 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
smallsuper 發表於 13/9/2014 23:36
呢個款我都研究過~
不過似乎同款印唔同花...就決定左佢賣幾錢咁...

當然唔係咁簡單啦…佢唔同花果d全部係特別版或限量版,而且有分幾個系列,但定價都係以等級來分,好似我呢把水移印ACU迷彩加SUS304不銹鋼鉗咀2013限量版,同鋁鉗咀既咸蛋超人限量版都一樣係29800日元,同樣都係GRASPER H系列的普通版只售25800日元,
鉗咀設計一樣但用薄料的GRASPER Unicorn系列普通版就賣24800日元,
而新舊版的GRASPER GRIP系列同樣只係23800日元,
幾款價錢其實相差不大,性能上唔計不銹鋼咀同d花巧款果d,分別主要都係鉗咀厚度4mm同6mm,同埋開口最大闊度2.5mm同3mm既分別。

其實我買佢係因為欣賞佢d精密造工同設計,拎上手第一個感覺就係有買貴冇買錯,不過講真有幾可真係會釣到超過10kg重既魚,要用到304不銹鋼咁硬料去鉗丫。

講開又講,號稱最耐用的boga鉗我無意中睇到有條片,兩個鬼佬釣到條勁野,重到拉唔到上船,鉗住俾佢fing左幾下之後鉗咀彎左,然後望住把鉗講句what the fxxk條魚就甩左了……
回復 支持 反對

樓主| 燈神 發表於 14/9/2014 01:49:58 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
smallsuper 發表於 14/9/2014 01:27
呢個我都有
正正係呢款

其實呢把我都用左好耐,幾方便又夠輕,唯一係個鉗咀設計有問題,倒勾位太入而且鉗咀太短,開鉗會向後縮而且唔夠闊,有時咀細d會好難鉗中,倒勾位太入引至鉗得太淺而勾唔住咀骨,俾佢一fing就跌,所以要完全穿過魚鰓下面來鉗先最穩陣
回復 支持 反對

樓主| 燈神 發表於 14/9/2014 01:52:34 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
kkk1230 發表於 13/9/2014 22:24
这种价钱再不好就无语了 大陆货你舍得花这价钱也是有好东西的

如果這價錢也是大陸貨,我應該不會考慮了
回復 支持 反對

smallsuper 發表於 14/9/2014 14:21:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
燈神 發表於 14/9/2014 01:35
當然唔係咁簡單啦…佢唔同花果d全部係特別版或限量版,而且有分幾個系列,但定價都係以等級來分,好似我 ...

你唔講我都唔知原來物料有唔同
我以為佢定期轉下花,等人買JA

又知多樣野,謝謝
回復 支持 反對

dj-x 發表於 14/9/2014 21:19:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
個價錢咁誇張~superkao4^
回復 支持 反對

樓主| 燈神 發表於 14/9/2014 21:24:44 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
dj-x 發表於 14/9/2014 21:19
個價錢咁誇張

希望物有所值啦
回復 支持 反對

pklai 發表於 24/9/2014 22:33:28 | 顯示全部樓層 IP:- 台灣

順帶一提,如果成日要應付大魚嘅話,Boga 除咗一直都有嗰兩個 size (15 同 30 lbs)之外,最近出咗款個 grip 可以承受 60 lbs 嘅呢!不過個磅都只係 30 lbs。
回復 支持 反對