搜索

拖魷疑難...

kelvin1990 發表於 14/5/2007 23:17:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
今日小弟黃昏去左舂磡角沙灘.....
用餌木拖左兩小時...沙灘兩旁都拖過晒...
乜都冇...仲冇左一隻蝦...
我係拖尤初學者...其實會唔會根本冇尤游上黎沙灘度...
所以0收穫?
水位大概係1.5m深...會唔會太淺?
請大家指教小弟...謝謝
naobao 發表於 14/5/2007 23:41:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
D魷會唔會喺沙灘位我都唔係好清楚,
但你拖個位又係太淺手水,
試吓去D深D位,同埋有D石就好D,
拖魷掛底真係無可避免,
釣位你拖得多,大概都可以避開D危險位,
你自己都要留意用嘅餌木沈降速度,
了解越多,越能夠得心應手!!
仲有要喺動作方面多落功夫,
有時我自己fit一日都係中一隻,
繼續努力喇!!

留意吓,如果有師兄攪活動,就一齊去玩吓,吸收吓經驗!!
最強幻象 發表於 14/5/2007 23:43:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 <i>naobao</i> 於 2007-5-14 11:41 PM 發表
D魷會唔會喺沙灘位我都唔係好清楚,
但你拖個位又係太淺手水,
試吓去D深D位,同埋有D石就好D,
拖魷掛底真係無可避免,
釣位你拖得多,大概都可以避開D危險位,
你自己都要留意用嘅餌木沈降速度,
了解越多,越能夠得心應手! ...

未必呀鬧爆叔...二三呎水可以好多係個度...不才只覺得個位無魷...而且未入季...有錯請插...
阿恆 發表於 14/5/2007 23:47:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有時我自己fit一日都係中0隻

留意有海澡既附近...另外如果有防鯊網...可以試下防鯊網既泡邊....

好似"見到我唔該叫Gary喇!!"咁話..動作...
naobao 發表於 14/5/2007 23:51:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2007-5-14 23:43 發表

未必呀鬧爆叔...二三呎水可以好多係個度...不才只覺得個位無魷...而且未入季...有錯請插...

我多數唔會主攻太淺水D位,見到你就驚,
都唔敢放得太底眼不見為乾淨
如果水底太平坦又係死!!
所以新手我提議都係fit去深少少D位,可以放膽D,
成個行程都長D,可以練吓動作!!

幻象哥唔好成日叫人插你喇
我無插人好耐

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| kelvin1990 發表於 15/5/2007 00:10:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
謝謝各位指教...
你地係咪通常都係響類似咁既位fit?
呢度就係今日0收獲果度....

登錄/註冊後可看大圖

我唔玩開出礁果D...今次對我呢講都好吃力=_=!
naobao 發表於 15/5/2007 00:19:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呢度有D帖都有D參考資料架,有時間睇吓喇!!
其實大尾魷嘅生活空間係好廣,
無話邊度有邊度無!!
有時間多D去唔同嘅地方試吓,
雖然依家已經過季,但最近多左D幼齒,
記住大尾魷同魚一樣,開唔開口食野,
都一樣要講水流,無話fit幾耐就有

你張相個位都係個合適標點,
如果你無咩經驗,就小心d!!
 樓主| kelvin1990 發表於 15/5/2007 01:28:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔該晒...
oldcake10 發表於 15/5/2007 06:54:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
舂磡角?問我喇!! (童年渡過的地方)舂磡角沙灘..無乜魷架..你要去向海的左手邊..向石角行出去,大約15分鐘到..過左散石位..見到(針棚)再出少少..就幾好景喇...再吾係就入去炮台下面(慈氏安養院)都吾錯......舂磡角是我主場呀
 樓主| kelvin1990 發表於 15/5/2007 08:12:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 oldcake10 於 2007-5-15 06:54 發表
舂磡角?問我喇!! (童年渡過的地方)舂磡角沙灘..無乜魷架..你要去向海的左手邊..向石角行出去,大約15分鐘到..過左散石位..見到(針棚)再出少少..就幾好景喇...再吾係就入去炮台下面(慈氏安養院)都吾錯..... ...

謝謝提供釣點...
下次試下先...