搜索

[釣行] 又再.....的狗遇著佬~(同假餌神)

kitkit127 發表於 30/1/2009 01:08:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<

又係OGK TESTER~
今日一早同LEO師父去大潭~
試下淡水掂唔掂~
仲撞到假餌神=口=
佢超勁~仲左條8X CM-9X CM既"咁你",勁Q大條= =""
之後呀LEO又黎料....一中....即刻比條"咁你"衝入橋底.....收左皮.....
10秒KO.....
之後都係中埋D藍刀同菲~
6點到走~
去食飯就同呀LEO去返的狗....
琴日用MARIA隻假餌都投得唔錯....今日加馬.....用80S.....
之竿本身係5G假餌....投80S一樣掂.....
不過收果陣就好曲下.....點知試唔夠20分鐘....
又黎....又中盧=口="""今次仲勁過琴日....
琴日係洗鰓...今日係狂衝= =""
係咁衝返出去....想入返馬頭底....
嘩.....原全冇力頂返出黎....
跟住LEO叫我放低D枝竿.....較緊JIG.....
仲係係咁出~之後一收條魚開始轉向.....
LEO叫我較返鬆唔係炸....再係佢教路之下~
收下放下收下放下~
終於上水~嘩大過琴日果條~
一定係6XCM UP既盧~不過...都係冇撈箕- -"""
於是我經過琴日既教訓....
用條5號絲....想勾住佢上黎.....
點知原來係好難勾得實- -"""
都唔知D人點解可以咁易勾魚- -""(D 勾魚呀叔....)
搞左半個鐘.....條魚耐唔耐就爆下- -""""
我隻右手斷咁制....
最後用佢條5號絲勾我隻假餌上....
點知車到一半甩- -"""又冇得人魚合照......
搞左半個鐘都冇用....晒氣.....
之後又係的狗.....見到3個假餌C兄~
仲見到巨形水母=口=成兩個藍球咁大.....
之後11點幾走人....

結論......
OGK真係好勁.....
但係發現如果係淡水玩POPER....
係好難POP....太軟.....但係的狗反應超快......
用起大野冇問題......同埋得到個教訓......
唔可以懶= =""的狗都要撈箕= ="""

去片
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 2金幣 +100 收起 理由
appdee + 50 神童表現!!
bulldog + 50 釣狗遇著鱸

查看全部評分

bulldog 發表於 30/1/2009 08:06:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
係得o既!
不如改過個花朵叫"柳成蔭"
bulldog 發表於 30/1/2009 08:28:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
結論......
係好難POP....太軟.....但係的狗反應超快......

係呀! 玩crank bait 同top water 用M或以上既竿會好o的
有冇睇過我個post  "孖竿齊fit 天下無敵" 呀?

http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=27471
燕歸人 發表於 30/1/2009 09:39:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

型到爆寫個勁字 !!!
a.. 發表於 30/1/2009 10:59:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
通常拎左撈箕就會冇咁易中
 樓主| kitkit127 發表於 30/1/2009 12:40:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
 樓主| kitkit127 發表於 30/1/2009 12:42:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
結論......

係呀! 玩crank bait 同top water 用M或以上既竿會好o的
有冇睇過我個post  "孖竿齊fit 天下無敵" 呀? ...
bulldog 發表於 2009-1-30 08:28

我都知~
只不過想TEST下枝竿好唔好用~
有睇.....我都用兩枝竿....係魚場^^""
 樓主| kitkit127 發表於 30/1/2009 12:52:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
型到爆寫個勁字 !!!
燕歸人 發表於 2009-1-30 09:39

真係咁ARM得咁Q姐~^^""
 樓主| kitkit127 發表於 30/1/2009 12:53:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
通常拎左撈箕就會冇咁易中
a.. 發表於 2009-1-30 10:59

咁又係呀....好鬼搞野.....
帶左出3次....先得一次有得中......
藍旗吞拿 發表於 30/1/2009 18:16:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
次次去釣都咁激既...羨慕呀