搜索
返回列表 發新帖

關於虫虫速度....

gilsonli 發表於 29/5/2007 00:56:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kamyun 於 2007-5-28 21:38 發表

1.我又唔算超慢既..只不過手法慢d姐..
2.係呀  我去左3次玩...磨左底我中魚機會大左d
3.我又冇諗到呢個問題呀=.=
4.拋條虫就用快速收埋黎囉

sorry...
1. 什麼是手法慢... 你慢收... 如果jh 貼底行... 你都是想主攻底物...
2. 一般魚場... 星鱸不少... 你攻底自然中星星最多...

其實先要知道想中咩魚... 就攻什麼泳層... 例如你主攻星鱸... 自然是磨底...
你想玩黃立倉... 就要保持中泳層... 動作要快...

玩lure有句明言... big bait catch big fish...
你怕條魚見唔到你條小lure... 多過你擔心你隻lure 太大...
當然都要適中... 你同我講想釣十斤黃立倉... 聽阿gil 講用big bait... 勾條10吋noodle...
玩左成日打龜... 返來要我回水啦... 咁就唔好啦... 哈哈...

勤力d試... 就會知咩場+咩餌+咩手法=最有效...
又可以上來分享下... 討論一下... 自然有得著...
gilsonli 發表於 29/5/2007 00:58:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 打龜達人 於 2007-5-28 20:39 發表
我係新手,純粹走黎發噏風 ﹗bq22

1.見就一定見到,不過咬唔咬你餌就要視符活性。不過始終隻餌越近條魚嘴邊,佢咬你既機會就越大。
2.活性高時會咬,活性低時會避。不過都係果句,凡事冇絕對,有時條魚咬餌唔係因為想食野,而係因 ...

你都係新手... 幾時齊齊入 鴨仔 玩下先... team vs game?
 樓主| kamyun 發表於 29/5/2007 12:37:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
gil師兄.....我了解啦    我會試下架啦
p.s但係唔知點解  我係上白泥玩磨底成日都係中紅油和盲鬼=.=
gilsonli 發表於 29/5/2007 13:13:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kamyun 於 2007-5-29 12:37 發表
gil師兄.....我了解啦    我會試下架啦
p.s但係唔知點解  我係上白泥玩磨底成日都係中紅油和盲鬼=.=

我見過你一次係上白泥拖...速度唔慢...

其實用lure玩魚場都有技巧... 唔係想像中咁易... 你見d 師兄中十幾廿條係有兩度ka...
尤其是活性低... 真係要好有耐性慢慢收慢慢磨... a蟲唔中就換b蟲...

不過... 我又真係唔多慢慢磨底中盲鬼...

魚場係好的練習場...
你玩lure 都要知自己做緊咩野...
人地叫你磨底... 都要知點解要磨底先...
你有心玩就要
由你手上釣具開始了解... 到釣餌... 繼而手法... 仲有你的對象物...
當你有一定理解就可以根據你所知去魚場試試... 成功可以分享... 衰左可以討論...

打龜達人 發表於 31/5/2007 20:39:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gilsonli 於 2007-5-29 00:58 發表

你都係新手... 幾時齊齊入 鴨仔 玩下先... team vs game?

如果計打龜我就係老手 ...
團隊對戰就唔好啦,我淨係識打龜唔識中魚,搞下交流會好d ﹗

請收 pm