搜索

[釣行] 星星同學會(假餌分陀) 之 夠晒皮釣行 (24-3-09)

arcticwind 發表於 27/3/2009 12:50:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<

星期二, 又係要接老婆, 又係冇得去打波, 又係青黃不接嘅時間, 又係老地方, 又係小搞搞...
7:00pm左右去到釣位第一鎗就中, 力水唔錯, 交足功課
70cm 7.25lb肥仔鱸
放魚後行過少少, 隻lure拖到上水面, 睇住佢衝上黎食.
IMG_6202.JPG 65cm 4.5lb瘦鱸
由於解勾搞左好耐, 連合照都冇影就快快放生.
又行過少少整多鎗, 收收下一野猛烈攻擊, 中條80cm級!
點知頂頂下啪一聲(真係啪啪聲架)
原來我條PE一早花晒, 應該係之前解魚時自己踩花左啦, 激死!
8:00pm轉左流向, 於是掃下其他位...
又係依隻船, 又係依條蟲, 又係第一鎗, 又係甘嘅size.
中魚後一把熟悉嘅聲音話: 使唔使幫手呀? 原來係Team 24嘅三傑: 寶仔, Leon & Viki.
多謝寶仔幫我撈魚同影相, 影到幾大條呀
應該60cm左右啦, 懶得用尺度就快快放生.
繼續掃, 收過一個大光位後, 一下熟悉嘅手感, 又中!
力水麻麻, 但洗左好多次鰓, 都幾有視覺享受.
寶仔影相真係幾靚, 同Gil哥有得揮.
75cm 7.5lb瘦鱸
又再轉位, 去到一個好高嘅大光位. 由於離水好高, 唯有拖膠蟲.
cast左幾鎗, 咬左兩下都抽唔中, 換條中碼蟲啦, 都係一樣, 玩我!?
好! 再細一個碼! 點知有船埋, 唔釣得住, 算數, 一陣再覆桌!
轉左幾個位, 冇生命反應, 返兜下正話D位先...
返到好高嘅大光位, 細蟲果然中倒!
好好力wor, 仲估中over 80cm級, 點知一洗鰓, 70cm都冇!?
就係甘輕敵啦, 比佢一爆甩左, 收上黎睇下, 粒jighead直左勾!!!
又返到早前中75cm嘅位, 甘光, 用自然色嘅Lucky Craft B'Freeze先.
收過個光暗位, 睇住佢衝上黎食!
路人甲影相麻麻, 要裁剪下幅相...
60cm, 4.5lb肥仔鱸
10:30pm, 就係依個時候, 老婆打黎話早走, 叫我快D閃.
得! 唔使講野, 我走.

三個半鐘頭內, 7 hit 5 get, 夠皮啦. 今季唔再吹雞或單拖去拖鱸啦.
依個釣位乜人都識, 乜人都知, 但真係無乜人去架wor, 點解呢?
P.S. 尋晚應好友紅馬王子之約, 亦有去老地方搞下, 收獲係點? 交比佢講啦.

評分

參與人數 11金幣 +840 收起 理由
TEN69 + 100 啪啪聲!
華少 + 100 有無咁爆呀
kfd + 80 寫個勁字!!
ericso + 70 多到咁....!!
appdee + 100 我好羨慕!!
man1111 + 50 同學分
iizoo + 70 寫個服字!!
shun + 50 啪啪聲分
kamyun + 70 超正...
紅馬王子 + 50 我冇野講

查看全部評分

黑雲 發表於 27/3/2009 13:39:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
今季我都未去過呢度釣
puretung 發表於 27/3/2009 14:10:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好好魚WO~~C HING~
HAHA~我唔知係邊度~~~未去過~
kamyun 發表於 27/3/2009 15:04:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
得啦...唔駛講野啦
 樓主| arcticwind 發表於 27/3/2009 15:20:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
2# 黑雲
你懶啦, 甘少出席率. 上年你去得好密架wor
 樓主| arcticwind 發表於 27/3/2009 15:22:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
 樓主| arcticwind 發表於 27/3/2009 15:24:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
得啦...唔駛講野啦
kamyun 發表於 2009-3-27 15:04

幾時到你去呀?
我唔再吹雞啦, 你夾好晒時間同流水先叫我去啦.
iizoo 發表於 27/3/2009 15:54:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
冇搞一排, 估唔到突然咁爆喎
3個幾鐘中咁多口, 肯定夠晒皮啦
wkau 發表於 27/3/2009 17:49:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
今季我都未去過呢度釣
黑雲 發表於 2009-3-27 13:39

黑雲 c hing 幾時帶我離開 tko 出去闖下咁呢?!
肥仔 發表於 27/3/2009 18:38:23 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
堅到拍拍聲喎師兄!!!!