搜索

冰箱出汗

thhl3171 發表於 30/5/2007 09:56:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 廣東廣州
唔知各位师兄有无人试过冰箱出汗?

我在吉X島用百零蚊买了一隻冰箱(8L),话马来西亚制造,但在放入冰种后一兩个钟后发现冰箱出讦,是否代表冰箱素质欠佳?

一般你们买什么冰箱?
飄飄然 發表於 30/5/2007 10:01:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 thhl3171 於 2007-5-30 09:56 發表

我在吉X島用百零蚊买了一隻冰箱(8L),话马来西亚制造,但在放入冰种后一兩个钟后发现冰箱出讦,是否代表冰箱素质欠佳?

一般你们买什么冰箱? ...

保温比較差,所以會出汗!!!!
JOEY_WALTER 發表於 30/5/2007 10:12:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 thhl3171 於 2007-5-30 09:56 發表

一般你们买什么冰箱? ...

呢種情況叫倒汗水
意思係個冰相温度較户外温度抵
當遇到較熱既空氣接觸個*冰箱就會型成水珠即係倒汗水

*註  個冰箱可能溜氣或者 keep cold 個fuction較弱以至成個冰箱凍晒,
情形就如用發泡膠箱一樣

一般釣魚專用既冰相都好少有咁嘅情況出現

louisckwong 發表於 30/5/2007 10:34:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你個隻係發泡膠做夾層,如果你買個有真空夾層既冰箱就無出汗呢下嘢!我用緊個4.5倍三日都涷
yamamoto 發表於 30/5/2007 13:54:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
一般係吉蕉倒或架仔城買倒哥D平價冰箱,都係一個內膽套上一個外殼中間白膠都無,用空氣做隔熱所以保溫不佳。
而釣魚冰箱保溫最好當然6面真空但弱點係不能受重擊如上落礁掟冰箱。好容易漏氣,一漏氣就玩完。至於白膠或其他
隔熱物料做夾層的冰箱就耐用但保冷力較次一D。
點簡就睇個人喜好啦!
片光日出男 發表於 30/5/2007 15:56:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
冰箱保泠力可能有問題,因正常是不會這樣.
 樓主| thhl3171 發表於 1/6/2007 14:52:39 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東廣州
各位大大,有无一些冰箱的好推介?