搜索

[釣具] 艇釣你會用手繩定船桿?可否給意見。

ivanmark 發表於 23/5/2009 23:23:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
各位高手,小弟曾在將軍澳一帶艇釣過,但發覺用手繩雖然手感良好,但一有魚上,上完魚那刻身傍的魚絲已經變粉絲,炒埋一碟。 小弟想想聽聽各位高手意見,通常你們艇釣有否用船桿?如有用船桿又用幾長同幾多號?
小弟出艇釣心想最遠都只是去到蒲台或果洲一帶,同埋都會在港內釣,如小弟想買番一枝船桿同鮫,又要買幾長,幾多號呢? 鮫又那隻性價比會高呢? (小弟不會買太貴的漁具)小弟爬過文,有師兄說應該用15-30號較理想。桿長180是否適合?

多謝解答!
Kinane 發表於 23/5/2009 23:52:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我自從08年9月買 咗支櫻花小船竿
去艇釣都唔再用手絲釣魚
最緊要就係唔使燒手
以我經驗買大約1.35M,10 - 20号日本鉛呢個範圍就啱喇
因為可以孭香港 2號中通鉛
我去擔杆、果洲都係用支Sakura キャスト桜黒潮 1.35M

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
ivanlokc + 100 熱心助人

查看全部評分

jb007r1 發表於 24/5/2009 00:49:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我已轉用船竿多年, 貪方便.............
jb007r1 發表於 24/5/2009 00:51:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
p.s. 如果用鉛適當, 魚訊感覺是沒有問題.................
gabrielkong 發表於 24/5/2009 00:53:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
各有各好
如果要用竿最好1.3M-1.5M 最合式, 有D場合用筏竿也可以

我在用PORX 出的小船, 又經濟又好用

你睇睇http://www.proxinc.co.jp/catalogue/catalogue.cgi?mode=page2&category=category_a&code=FSKTS

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
ivanlokc + 100 熱心助人

查看全部評分

Kinane 發表於 24/5/2009 15:16:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
最好買直絞船竿,非常方便
如果用橫絞船竿就成日都要用隻手指公按住絲杯
直絞買C3000型號
因為有3000型號的藏絲量
又有2000型號的輕巧
gabrielkong 發表於 24/5/2009 15:38:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Kinane 發表於 25/5/2009 22:30:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
點解要成日按住??

麻煩C兄解釋下我想多了解下
gabrielkong 發表於 24-5-2009 15:38

用橫絞放絲時要用隻手指按住絲杯就冇咁易炒粉
直絞就冇呢啲煩惱
gabrielkong 發表於 26/5/2009 00:50:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
C兄 咁就唔係成日啦, 橫鉸可以微調減少炒粉
p.p. 發表於 28/5/2009 00:12:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我玩就係10~60磅手繩{:48_2998:}