搜索

[釣具] 撈磯一問

Utsuri 發表於 17/6/2009 01:20:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
其實撈磯係唔係必須嘅呢?   買撈磯柄又有什麽要留意呀?  
我一般都係筏,fit魷同少量磯釣... 噤,有無邊款建議好及抵用?
godwinwing 發表於 17/6/2009 01:49:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
撈磯係必須冇撈磯點起魚呢,上排用10尺左右以ok,出焦要18-21尺,撈磯最緊要挺身,10尺我用緊(Belmont)Power Carbon 小継玉の柄3000,18尺我用緊美完成
照片 001.jpg
照片 002.jpg
ekin66 發表於 17/6/2009 06:34:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄...........價錢方面............和耐用性??  去邊處可以找到呢? 我可以去查看...! 原本我有一個撈磯......應該是港產貨..用鋁.........管..做的...因撈磯頭駁口爆裂...唔可以將個網套落去支伸縮棍........! 去問很多釣具店...都只說有得買一套
而沒有配回支棍...我覺得好浪費!!  支棍幫我起過無數魚的, 到最後因負重問題! 因爆駁口問題.
請問一般撈箕可以負重多少呢?
billychan246 發表於 17/6/2009 08:36:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX,有分開賣!
我果支都係平野,380蚊十八尺,自己中過大星星,4,5斤!都冇事!
撈基係中大魚既必需品!
買果時,伸出黎睇吓,會吾會鎖炮(但好似支支都差吾多,睇吓會吾會冇咁順),同埋支野會吾會彎!
同埋睇吓釣乜地方多,十五尺同十八尺應該好多地方都夠!
用撈基撈魚,最大技巧係,收番黎果時係一節節收!如果吾咪,撈基都會炸!
最後補充,一分錢,一分貨!

評分

參與人數 1金幣 -10 收起 理由
naobao -10 請自己睇吓網站守則!!

查看全部評分

7-UP 發表於 17/6/2009 09:00:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我覺得撈磯系必須law , 如果中魚 / 魷後次次單靠支竿彈条魚上岸
支竿好快會玩完 , 買撈磯柄我會睇支撈磯柄重ng重手 & 亭ng亭身
見有間魚具店有兩支美完成賣 540 & 600 cm 都系一千元之內
pm c hing地址 , 可以去睇睇
godwinwing 發表於 17/6/2009 12:21:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
(Belmont)Power Carbon 小継玉の柄3000........arround $450 you can find at jordan XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX........美完成賣 540 & 600 cm 都系一千元之內

評分

參與人數 1金幣 -10 收起 理由
naobao -10 請自己睇吓網站守則!!

查看全部評分

Yggdrasil13 發表於 17/6/2009 19:14:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

借貼問一問, 請問係迪迪尼玩個撈磯要有幾長?
billychan246 發表於 18/6/2009 08:27:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
十五或十八尺囉!十八尺幾乎所有地方都用到!
阿積 發表於 19/6/2009 03:25:17 | 顯示全部樓層 IP:- 英國
我覺得撈磯系必須law , 如果中魚 / 魷後次次單靠支竿彈条魚上岸
支竿好快會玩完 , 買撈磯柄我會睇支撈磯柄重ng重手 & 亭ng亭身
見有間魚具店有兩支美完成賣 540 & 600 cm 都系一千元之內
pm c hing地址 , 可以去睇睇 ...
7-UP 發表於 2009-6-17 09:00

原來係咁!真係多謝曬師兄提醒!!!
ekin66 發表於 19/6/2009 05:16:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
今即係十八尺是最好用啦...是否已是最長呢? 我都要買番一個和買一個抽魚夾!!  那一款比較好用呢? 最重要是實用!!