搜索

egi竿一問

夾夕龍 發表於 14/6/2007 11:17:36 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
咁多位C兄好,
新來報到想請問一下major craft 支RE832E 8呎多適合港內fit 魷嗎? 新手用ok否? 那里可找得到? tks!
naobao 發表於 14/6/2007 11:23:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
jk521 發表於 14/6/2007 11:34:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 夾夕龍 於 2007-6-14 11:17 發表
咁多位C兄好,
新來報到想請問一下major craft 支RE832E 8呎多適合港內fit 魷嗎? 新手用ok否? 那里可找得到? tks!

re832e 港內就 good fit 啦 !!!! 新手當然好okay啦 , 我就是在發仔買的 , call吓佢邊間分店有貨先行去睇啦.
好多師兄都用緊.

浦克 發表於 14/6/2007 11:35:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #21 夾夕龍 的帖子

RE832E一般港內已經足夠, 如果你要上礁位拖, 可能會辛苦少少, 有時我自己覺得, 一枝竿無話岩唔岩新手用, 相反係諗一諗岩唔岩自己手型就真, 據聞發記同一記都重有貨係度, 得閒去行下睇下啦!
小銘 發表於 14/6/2007 11:43:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 浦克 於 2007-6-13 23:16 發表
輝哥, 日本都已經有人咁玩, 貪餌木竿先反應夠敏銳!

我同個fd成日都係咁玩~~~ 爽好多~
夾夕龍 發表於 14/6/2007 11:55:32 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳

回復 #23 jk521 的帖子

thanks!
jk521 發表於 14/6/2007 11:58:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 夾夕龍 於 2007-6-14 11:55 發表
thanks!

唔洗客氣, 我都是新仔, 得閒咪多d上黎交流吓, 有機會咪一齊去釣吓魚囉 , 呢度d 師兄好肯教人 ga !!!!
夾夕龍 發表於 14/6/2007 12:19:17 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
原帖由 浦克 於 2007-6-14 11:35 發表
RE832E一般港內已經足夠, 如果你要上礁位拖, 可能會辛苦少少, 有時我自己覺得, 一枝竿無話岩唔岩新手用, 相反係諗一諗岩唔岩自己手型就真, 據聞發記同一記都重有貨係度, 得閒去行下睇下啦! ...

浦克大大,

現想砌套玩具如下, 可否俾d意見.

1. egi 竿 RE832E
2. 絞 AERNOS XT2500SDH 孖柄
3. 0.8 PE 絲

另有一問題是若用此EGI 竿拖假餌, 其可乘受多少磅呢? 即大概是相等如一般LURE 竿多少磅? 有勞复一下.
夾夕龍 發表於 14/6/2007 12:23:12 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
原帖由 jk521 於 2007-6-14 11:58 發表

唔洗客氣, 我都是新仔, 得閒咪多d上黎交流吓, 有機會咪一齊去釣吓魚囉 , 呢度d 師兄好肯教人 ga !!!!

好丫, 見你響魚場POST D 魚獲好利害, 夾岩時間一定JOIN 你玩. 依家好難找到FRIEND 一齊釣魚, 個個都家庭樂冇時間, 包括自己.
jk521 發表於 14/6/2007 13:22:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 夾夕龍 於 2007-6-14 12:19 發表

浦克大大,

現想砌套玩具如下, 可否俾d意見.

1. egi 竿 RE832E
2. 絞 AERNOS XT2500SDH 孖柄
3. 0.8 PE 絲

另有一問題是若用此EGI 竿拖假餌, 其可乘受多少磅呢? 即大概是相等如一般LURE 竿多少磅? 有勞复一下.:bq ...

若在魚場玩呢支8'3" , 好似長左小小, 用支6'就方便好多.
近日都有好多人講個AERNOS XT2500SDH 孖柄 , 想問吓個挍要多少錢, 我都有隻AERNOS c3000 同 ,XT3000 單柄的.