搜索

大埔淡水湖幾問

勇仔 發表於 14/8/2009 11:53:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
我之前去大埔淡水湖釣魚去左幾次
用過青蟲,包,蝦
我用投桿釣既

我想問點解每一次釣都可以冇魚食,,,,坐足一日都冇魚釣既
係咩問題呢??

同埋請問咩叫台釣??
各位大大可以比d關於點樣係大埔淡水湖釣魚既資料我牙?
唔該=]
kevlin10393 發表於 14/8/2009 12:31:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我之前買金魚鋪d蝦仔..幾蚊包個d..好得食喎...你可以試下
 樓主| 勇仔 發表於 14/8/2009 12:49:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
@@...我會試試=]"  唔該
生家死蝦!?
您都係個度釣!?釣到d咩魚=]
kevlin10393 發表於 14/8/2009 13:01:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
 樓主| 勇仔 發表於 14/8/2009 13:06:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
哦...明白明白
可唔可以比多少少資料我
你用咩桿釣架?
kevlin10393 發表於 14/8/2009 13:12:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
不如你比你msn我..因為我就出去..我晏d可以add你傾
snooker 發表於 14/8/2009 13:37:05 | 顯示全部樓層 IP:- 英國
我之前去大埔淡水湖釣魚去左幾次
用過青蟲,包,蝦
我用投桿釣既

我想問點解每一次釣都可以冇魚食,,,,坐足一日都冇魚釣既
係咩問題呢??

同埋請問咩叫台釣??
各位大大可以比d關於點樣係大埔淡水湖釣魚既資料我牙?
唔 ...
勇仔 發表於 2009-8-14 03:53

勇仔C兄, 手先要知道自己想釣什麼對像魚, 不是每種魚都喜歡食青虫/麵包/蝦/等等..
你是玩投釣,一本人玩投釣都是用混合餌.加魚鈎,以炸彈鈎 (俗稱鯉魚籠), 魚餌方面如花生麩一份, 麵粉一份加入適量喃極虾粉用水混合或

試用用以下幾個配方:

老鬼- 狂鯉+ 天下鯉加水+ 九一八野戰篇+酒+香油+麵粉
老鬼- 黑鯉+ 鯉藻+夏鯽+水+酒+麵粉
老鬼- 超+ 鯉藻+ 巨鯉 + 水+酒+麵粉
混合餌- 花生麩+ 麵粉+虾粉+紅福壽餌等等.....

其實還有很多很多如台灣的猪母乳/ 陸克香/香虎/蛋奶/草魚粉

魚仔有D 地方可以用得上,

冰凍餌.....

以上一D魚餌在水塘都飛常好用,不個最好去D大型魚具店有淡水魚餌的地方問下, 他們可以教你怎樣SET UP.
jasenfox 發表於 18/8/2009 02:24:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
船灣如果沉底你唔識調餌可以用淡水魚仔(生坑魚)或者蝦仁係涌尾或者入D夜水會有D好野ga