搜索

初哥問題!!幫幫我PLZ

DeanHong 發表於 25/8/2009 00:24:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 澳大利亞
<
小弟Stay係西澳洲 , 最近愛上釣魚 , 差不多每日都去釣 ,但每日都會Lost一隻假餌 and 幾組勾(都是kick石至的)  ....問賣魚具既店員都好似老點我買野咁.....

依面o的 Lure 最平都要10蚊au$, 日日都唔見一隻真係好熔,玩咁耐又一條魚都上唔到,攪到好灰....

希望各位師兄指點下小弟......餌應該點set 組......同有咩技巧.....

目標魚方面 , 因為一條都未上過,所以咩魚都可以....

十萬個唔該!!

1張相係有既魚種 ,1張係釣的地方

希望師兄們可以比d意見我
聪聪杯 發表於 25/8/2009 08:47:29 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
看不见水底,但你心中要有水底!lure在挂底前会碰到水底的,通过导线,你要感觉出来,不要一味就只记得收线。同一钓场,玩多了你也应该记得水底深度,新lure下水的时候,先在水边试试它在各个速度下的潜行深度。路亚抛出去的时候可以低杆头拖动,但回到水边的时候要把杆头抬起来,这样没那么容易挂底。
andy-chung2003 發表於 25/8/2009 12:56:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
失敗乃成功之母....繼續努力吧
gilsonli 發表於 26/8/2009 00:35:25 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東深圳
有 squid 就餌木....

其他就買 spoon 試下...
funga 發表於 26/8/2009 13:57:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
轉會單勾可以減少kick石  
同澳洲好多大魚浮水,你唔一定用sinking
可以用下floating
同玩水底可以用一d舌版大的lure

另一方面,你可以用d高抗張能力的line
等佢kick石之後炸勾,好過lose左隻lure
 樓主| DeanHong 發表於 28/8/2009 00:07:26 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
唔該哂 咁多位師兄教路 , 今次終於有野上黎... squid x2 Tailor x1 我想再問一下 .....釣組我應該點set?? 因為隻Lure太輕 ,so 掉得唔遠...加鉛又好似會影響隻lure泳態..Thanks a lot
gilsonli 發表於 28/8/2009 01:13:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用咩中SQUID 呢....?
 樓主| DeanHong 發表於 28/8/2009 01:41:54 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
中午1:00開始 到5:00after  用哂 minnow , Mauler , Jerk , spoon .... 又掉左一隻落海

學師兄話用餌木....一入夜就用....3小時 , 中過7-8次...上左就2條..